Сценарият, в който се намираме, съм го кръстил Празни болници

...
Сценарият, в който се намираме, съм го кръстил Празни болници
Коментари Харесай

Николай Витанов: В сценария Празни болници сме, но дано не влезем в друг - Помияр

" Сценарият, в който се намираме, съм го кръстил " Празни лечебни заведения " и той ще бъде постоянен, до момента в който броят на заетите интензивни кревати не стигне 500 ". Това сподели пред математикът проф. Николай Витанов.

Според него до края на август този сюжет ще е в действие и лечебните заведения няма да изпитват проблеми с места в интензивните отделения.

" Следващият параметър, който би трябвало да се следи, са заетите кревати за неинтензивно лекуване. Проблеми в лечебните заведения има при към 5000. Сага сме на към 14%. Не се чака до края на август скок ", разяснява той.

Проф. Витанов акцентира, че по най-важните параметри ситуацията ще е спокойна до края на август.

" Това, което провокира проблеми, е броят на новите случаи и той пораства. Тази седмица ще стигнем 2000 нови случая дневно и ще погледнем към 3000 ".

Математикът очерта два сюжета за развиване на Covid вълната. Единият е " Куче хитрец ", т.е. минаваме 2000, поглеждаме 3000, само че тъй като съблюдаваме ограниченията - не стигаме до 3000 и от другата седмица тръгваме надолу и си караме умерено лято! Ако тази система се пробие и не се съблюдават ограниченията - сюжетът е по-следващата седмица да стигнем 4500 случая. Това е сюжетът " Браво, Шаро! " - стигаме тези 4500 и тръгваме надолу, при него лечебните заведения няма да се изпълнят. Най-лошият сюжет е третият, в случай че се пробие защитната линия и още след една седмица можем да отидем на 7500 инфектирани дневно. Това е сюжетът " Помияр ", най-неприятният - от него ще вървим надолу доста мъчно и към 15 септември може да не сме слезли задоволително.

Според математика най-реалистичен е вторият - " Браво, Шаро! ".

По думите на Витанов в този момент влизаме в стадий 1, а при стадий 2 ще се наложи носене на маски и в градския превоз, евентуално другата седмица София-град, Варна и Бургас ще са в този стадий, предизвести математикът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР