Строят се два самолетоносача с ядрени реактори - като възпиращ

...
Строят се два самолетоносача с ядрени реактори - като възпиращ
Коментари Харесай

DW: Китай се готви да стане военна суперсила в Тихия океан

Строят се два самолетоносача с нуклеарни реактори - като възпиращ фактор против прилежащи страни, само че и за да се изтласка американското военно наличие в света
Над остров Тайван е надвиснала заплаха от война. Китайската национална република желае да си върне това, което счита за свое и да причисли " отцепническата провинция ", в случай че би трябвало и със силата на оръжието. В отчета си пред Националния национален конгрес китайският министър председател Ли Цян удостовери твърдата воля на Пекин " уверено да продължи политиката си за обединяване на Китай ". Тази политика е част от " цялостната тактика " на държавното управление, добави той. И в предходни години тази дефиниция непроменяемо е участвала в докладите на държавното управление. Но в този момент за първи път в нея липсваше словосъчетанието " по кротичък метод ".

Според Пекин евентуалната опасност се крие във обстоятелството, че Република Китай, както публично се назовава Тайван, получава гаранции за сигурност от Съединени американски щати. Според американски медии сега в Тихия океан се намират пет американски самолетоносача. Политиците в Китай в последно време обичат да приказват за " мир и сигурност от двете страни на брега ". Много специалисти обаче последователно се убеждават, че към този момент не става дума единствено за Тайванския пролив, а за Тихия океан като цяло.
Два самолетоносача на въоръжение и още два в развой на създаване
За да управлява действително водите, за които претендира, Пекин стремително уголемява своя към момента слаб флот. Най-южната точка на Южнокитайско море се намира на към 2000 километра от континента. Сега Пекин явно е решен да разшири периметъра си на деяние още повече - със своите самолетоносачи.

Сега китайските военноморски сили разполагат с два самолетоносача. Първият - " Ляонин ", наименуван на провинцията в североизточната част на страната, където е бил ремонтиран, е платен от Украйна през 1998 година посредством медиатор от Макао за 20 млн. щатски $. Първоначално предприемачът е твърдял, че желае да построи плаващ хотел и казино, само че през 2012 година корабът е предаден на военните, откакто е преустроен в самолетоносач.

Вторият транспортен съд - " Шандун " - също е кръстен на крайбрежна китайска провинция. Той е създаден в Китай и е съвсем цялостно копие на " Ляонин " - с незначителни усъвършенствания. От 2019 година самолетоносачът кръстосва главно Южнокитайско море, написа.

" Фудзиен " сега към момента е на кил в корабостроителница в Шанхай. Подобно на двата си предшественика, той е с стандартно задвижване. Очаква се самолетоносачът да влезе в употреба през 2025 година.

Според някои спекулации, с изключение на " Фудзиен ", Китай строи и четвърти самолетоносач. " Не ми е известно да има някакви механически компликации с четвъртия самолетоносач ", удостовери индиректно слуховете адмирал Юан Хуаджи пред кореспондентка от Хонконг в коридорите на Националния национален конгрес. На въпрос дали самолетоносачът ще бъде задвижван от нуклеарен реактор, най-високопоставеният политически офицер в китайския флот отговори уклончиво: " Ще осведомяваме обществеността навреме. "
Амбиции за съвременен флот
Преди началото на Народния конгрес медиите в Хонконг и Тайван оповестиха по едно и също време, че в две корабостроителници се строят още два атомни самолетоносача. Всеки от тях имал по два ториеви реактора с разтопени соли, които създават сила посредством нуклеарно разделяне, се споделя в информацията.

" Китай желае ясно да покаже мощната си упоритост да пази водите си с съвременен флот ", споделя Уан Фън от китайскоезичния вестник " Чайна Таймс " в Тайпе, столицата на Тайван. Това е ефикасна възпираща тактичност след поредност от смъртоносни морски произшествия със прилежащи страни.

Това се удостоверява и от думите на адмирал Юан: " Ние строим самолетоносачи не с цел да се съпоставяме със Съединени американски щати и сигурно не с цел да водиме война със Съединени американски щати. Искаме да ги използваме за отбрана на нашия суверенитет и териториална целокупност ".

За разлика от някои западни демокрации, държавната ложа в китайския парламент е доста удобно място за представителите на изпълнителната власт. Там сериозни въпроси не им се задават. Правителственият курс и цялото държавно управление са приветствани и приветствани от съвсем 3000 делегати. В залата ясно се усеща мощната упоритост на Китай да се трансформира в районна военна суперсила.
Увеличаващи се военни разноски
През 2024 година безспорните военни разноски на Китай ще се усилят със 7,2% спрямо миналата година и ще доближат 215,5 милиарда евро. А в случай че стопанската система реализира растеж от пет % през актуалната година, перото за въоръжение в бюджета ще съставлява 1,2 % от брутния вътрешен артикул. Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) това слага Китай на второ място в света по разноски за защита - незабавно след Съединени американски щати.

Най-вече военноморският флот ще бъде уголемен. Военните технологии са се трансформирали фрапантно след края на Втората международна война, споделя Чарлс Мартин-Шилдс от Германския институт за развиване. Благодарение на самолетоносачите с нуклеарни реактори " актуалният флот към този момент не се нуждае от острови, на които да се презарежда с гориво, с цел да управлява обширния Тих океан ".

Експертите считат, че една от аргументите за възходящото напрежение е идното през май в Тайпе встъпване в служба на новоизбрания президент Лай Чинг-те, който е сериозно надъхан по отношение на Пекин. " По принцип нито Китай, нито Съединени американски щати са заинтригувани от боен спор ", твърди Хана Герс от Германското сдружение за външна политика. " Лично аз считам, че икономическите блокади са по-вероятни. Но също по този начин знам, че тук се разискват всички вероятни сюжети ".
Засега единствено в свои води
Китайските самолетоносачи към момента плават в свои води. Но адмирал Юан към този момент загатва, че китайският флот скоро може да се насочи към далечни дестинации. " Самолетоносачите се строят таман с тази цел ", удостоверява той.

Заради нападенията на йеменските хути против цивилен кораби, търгоското мореплаване в Червено море е лимитирано сега. А тези търговски направления са от стратегическо значение за енергийните доставки на Китай, напомня Уан Фън от " Чайна Таймс ". Китайската войска обаче към момента не е в положение да обезпечи отбраната им по море, което е единствено още един мотив в интерес на модернизирането на военноморските сили: " В последна сметка става въпрос за сигурността на страната ", споделя Уан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР