Строителството на Северен поток-2“ е под заплаха. На Газпром“ ще

...
Строителството на Северен поток-2“ е под заплаха. На Газпром“ ще
Коментари Харесай

Заради санкциите "Газпром" ще трябва сам да финансира "Северен поток-2"


Строителството на „ Северен поток-2 “ е под опасност. На „ Газпром “ ще му се наложи да строи този водопровод за своя сметка, написа „ Ведомости “.

Новите наказания на Съединени американски щати против съветските експортни газопроводи започнаха да пречат на построяването на „ Северен поток-2 “ даже със самата си опасност да бъдат приложени. „ Санкциите вършат финансирането на планове, като „ Северен поток-2 “, в действителност невероятно “, съобщи генералният шеф на OMV Райнер Зеел. Отсъствието на уточнения от страна на американското министерство на финансите по какъв начин ще бъде прилаган новият закон основава неопределеност, която въздейства върху източниците на вложения, оплака се Зееле. Схемата за финансиране на плана ще би трябвало да бъде преразгледана.

Ръководството на „ Газпром “ е уверено, че при всевъзможен вид на развиване на събитията планът ще бъде приключен в точния момент. „ Северен поток-2 “ ще бъде финансиран напълно “, съобщи за „ Ведомости “ президентът на „ Газпром “ Алексей Милер

Стойността на втория газопровод „ Северен поток-2 “ се прави оценка на 9,5 милиарда евро. „ Газпром “ е единственият акционер в Nord Stream 2 AG, която строи този водопровод. През април 2017 година „ Газпром “, Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall подписаха съглашение за модел на финансиране на строителството. Европейските компании поеха ангажимент да дават до 4,75 милиарда евро под формата на дълготрайни заеми. Част от средствата – 1,425 милиарда $ /по 285 млн. $ от всеки/ – сътрудниците се задължиха да провиснал през 2017 година и съумяха да го създадат преди въвеждането на новите американски наказания. Със същата сума „ Газпром “ докапитализира Nord Stream 2 AG. Така „ Северен поток-2 “ бе финансиран на 30%.

Оставащите 70% /около 6,5 милиарда долара/ „ Газпром “ разчиташе да притегли под формата на планово финансиране. В качеството на кредитори се разглеждаха и европейските банки, само че американските наказания слагат под огромен въпрос тяхното присъединяване.
 За момента финансирането на "Северен поток-2" е обезпечено. За момента финансирането на "Северен поток-2" е обезпечено. / БГНЕС
Представител на Nord Stream 2 AG заяви пред „ Ведомости “, че методът на финансиране за момента няма да се трансформира. Но съотношението /70% - планово финансиране и 30% - дълготрайни заеми от партньорите/ може да бъде усъвършенствано.

„ Партньорите ще би трябвало да разчитат повече на личните си сили и да работят с съветски или азиатски банки “, установи Зееле. Но даже в този случай привличане на плановото финансиране в размер на 70% може да не се случи, продължи той: „ Ние няма да успеем да осъществим това изискване. Но мениджърите на плана, явно, в този момент ще търсят други благоприятни условия за финансиране “. Зееле не изключва и скептичен вид: „ Ако нито една банка не ни даде нито едно евро, на нас може би ще ни се наложи със 100% лични средства да финансираме целия план “, предизвести генералният шеф на OMV.

Привличането на 6,5 милиарда $ под формата на планово финансиране може да се окаже непостижима задача, счита Дмитрий Маринченко от „ Фитч “. „ Ако с заемите зародят проблеми, на „ Газпром “ ще му се наложи да финансира плана със лични средства “, сподели той. Европейските сътрудници са подготвени да поддържат „ Газпром “ с бридж финансиране, само че молба от газовия холдинг не е постъпвала, сподели Зееле и успокои, че в околните месеци планът е гарантиран финансово.
 Ръководителите на OMV и "Газпром" Райнер Зееле и Алексей Милер. Ръководителите на OMV и "Газпром" Райнер Зееле и Алексей Милер. / БГНЕС
В случай на закъснение с плановото финансиране краткотрайното наливане на лични пари в плана, с цел да не спре, е процедура, която е публикувана в целия свят, отбелязва Маринченко. „ С привличането на заеми краткосрочните заеми към сътрудниците ще бъдат върнати “, посочи той. Необходимостта от лични пари за построяването на „ Северен поток-2 “ надали ще възникне по-рано от 2018 година, счита той. „ Имайки поради цената на плана и догатките, че средствата ще се изразходват отмерено в течение на целия период на строителство на тръбата, вложените към този момент съвсем 3 милиарда $ би трябвало да стигнат до края на тази година. Към тази дата решение на въпроса за плановото финансиране може да бъде открито “, заключава Маринченко.

Представител на Shell отхвърли да разяснява. Engie, Uniper и Wintershall не дадоха отговор на въпросите на „ Ведомости “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР