Строителството е сложен и многопластов процес. Именно затова в реализирането

...
Строителството е сложен и многопластов процес. Именно затова в реализирането
Коментари Харесай

Наградите на КАБ отличават архитектурните постижения в България

Строителството е комплициран и многопластов развой. Именно по тази причина в реализирането на какъвто и да е актуален архитектурен артикул вземат участие редица експерти. Чрез своята експертиза те влагат добавена стойност за реализиране на най-хубаво качество на средата за ползвателите на архитектурата.  

По-успешните от тези планове получават редица самопризнания, най-често посредством разнообразни награди и призове, които от своя страна се пробват да свидетелстват за достиженията на сферата и да свидетелстват за нейния напредък.

Голяма част от състезанията за архитектура и строителство в България са съсредоточени върху капиталовото планиране.

Въпреки че тяхната роля в процесите не трябва да бъде омаловажавана, е значимо да отбележим, че в България фокусът към този момент дълги години е изместен върху мащаба на вложенията и софтуерните аспекти на строителството, а не на качествените характерности на самата архитектура.

Може би в отговор на тази наклонност Камарата на архитектите в България (КАБ) през 2018 година за първи път афишира началото на Българските архитектурни награди. Те се пробват да извърнат още веднъж внимание на ролята на архитекта като основател на средата, която обитаваме. Неговите визии, решения, действия образуват директно физическата среда, в която съществуваме всички ние. Затова е от основно значение в публичното пространство да се показват, проучват и разясняват планове, които доближават високо качество и оферират нови подходи към актуалната архитектура.

Наследство и модерна визия

Чрез гласност на положителните планове постиламе пътя към от ден на ден разумна, смислена и качествена архитектура.

Според Камарата на архитектите Българските архитектурни награди  „ имат за цел да разпространяват най-стойностните осъществени архитектурни планове у нас, да отличат техните създатели – архитектите и уникалността на концепцията им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката, употребяваните нововъведения ”, както и „ автентичност на концепцията и резистентност на съответния план за възстановяване на качеството на живот; значителност на плановете за обществения, културния и икономическия живот, оформящи актуалната визия на градовете като част от архитектурното завещание на България ”.

Последното издание на премиите отличи най-хубавите планове в интервала 2020–2021 година като формалното събитие по награждаването се организира през ноември предходната година. Наградите се концентрираха върху мостри, обединени към общата визия за елегантна, смислена архитектура, която не парадира с мащаб и показност, а търси регистриране в подтекста и решение на местни проблеми. Именно такава модерна архитектура става все по-голям фокус на международните трендове, изключително с непрестанните полемики за резистентност, потребностите от преизползване на сградния фонд и намиране на елементарни, само че разумни решения за проблемите на средата.



Първенците

Първа премия получи Винарска маза „ Драгомир ” на на арх. Теодора Алексиева и арх. Тодор Обрешков от ZOOM Studio. Сградата е добър образец за архитектура, която търси регистриране в средата и в спецификите на терена — грациозен прийом, който демонстрира почитание към естествените дадености на района. Винарната се намира в с. Брестник и е заобиколена от красиви планински пейзажи.

Тя съчетава „ почтени ” материали като бетон, метал и стъкло. Те контрастират на меките дървени покрития в интериор, които пък от своя страна основават връзка със средата и природата. Сградата се развива на две равнища, като долното поема всички индустриални и механически функционалности, а в горното пространство се разполагат дегустационна зала, кухня, офис пространства. Голяма част от зоните във винарната са разграничени посредством стъклени загради, които разрешават образното им обединение и обезпечават на посетителите взор към забавния индустриален развой. Той може да бъде следен и през стъклени витрини, планувани на фасадата.

Заедно с елегантната си модерна архитектура и приложени съвременни похвати, като контекстуален дизайн, отворени пространства и сурови и материали, постройката играе и значима социално-икономическа роля за района, в който се намира — обезпечава и претовареност на огромна част от популацията и притегля огромен брой гости.

Заедно с огромния победител, интернационално жури отличи още четири плана, които получиха специфични награди — Вила „ Гантиади “,  жилищна постройка „ Бояна 49 “, Eclipse House икултурно-туристически комплекс „ Ченгене скеле “. 



Скрита грациозност

Вила „ Гантиади ” по план на арх. Нели Стефанова и арх. Лъчезар Николов от архитектурно студио NIKART е еднофамилна жилищна постройка. Подобно на винарната тя се възползва от даденостите на терена и се развива стъпаловидно по височината на каменист стръмен скат директно до брега. Интересен миг е, че постройката не е забележима от страна на улицата и е проектирана напълно под нейното равнище. Скрива се елегантно от погледите и основава фамилиарност за жителите и. Така тя не пречи на гледките от пространството над нея и обезпечава директна видимост към морето. Вила “Гантиади ” е добър образец за контекстуална архитектура, която не показва, а търси способи за взаимно общуване с обкръжението си. Това се усеща и в интериора на постройката, където са употребявани местни материали, присъщи за местоположението ѝ.

Архитектурно студио „ IO Архитекти “ пък бяха отличени за два жилищни плана, които са построени през последните години. Многофамилната постройка е проектирана от екип арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. В работата по еднофамилната постройка се включва и арх. Росица Христова.

Първата е ситуирана в столичния квартал Бояна и носи името на местоположението си „ Бояна 49 ”. Сградата е сгушена в заобикалящата я живописна природа, приближавайки се към нея се следят само нереални хоризонтали, които отразяват мека светлина всред стволовете на множеството дървета. Те са офор­мени от стъпаловидното разположение на размера на постройката, чиято къса страна е обърната към улицата. По-голямата част от постройката се скрива в дълбочина и приключва в неравния терен. Това обезпечава на жителите и успокоение и усамотение в хубостта на Витоша.



Взаимодействие

Интересен миг при всички планове, изброени до момента, е че можем да създадем няколко разумни паралела сред главните приложени концептуални похвати — търсят елегантно регистриране и симбиоза сред сътворена и съществуващата среда. Всички планове тъсят логичност и елементарност на решенията, които обаче основават трайна и качествена среда за жителите си.

Другият отличен план на студио  „ IO архитекти “ е Eclipse House, който още веднъж следва модерни правила, само че не поставя фокус върху контекстуалността и свързването с терена посредством размерите си. Тя също търси контакт с природата, само че този път посредством други похвати.

Първото усещане от къщата е, че тя е доста интимна и скрита откъм улицата. Първият етаж е ситуиран подземно, само че е обезпечен достъп до естествена светлина, идващият се оформя от дребен размер, прикрит под сянката на акцента в архитектурния облик на постройката — последният етаж. Фасадата му е завършена от плъзгащи се панели. Те скриват другояче богатите остъкления и обезпечават вариативност за светлината, която нахлува в пространствата.

При тази постройка чистотата на размерите и многофункционалността на разпределенията са водещи. Чрез елементарни форми и вариативност, обезпечена от преносимите панели за зониране на пространствата, се дава на жителите на дома избор за това по какъв начин желаят той да действа по отношение на техните съответни потребности. Това е прийом, който произлиза от течението на модернизма и става все по-търсен и в наши дни.



Туристически комплекс за рибарско селце

Единствен план с социална функционалност, получил специфична премия е културно-туристическият комплекс „ Ченгене скеле “ на арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио МОТТО.

Комплексът се намира на 15 км от Бургас наоколо до едноименното рибарско селце. Той цели представянето на рибарския поминък и неговото разпространение посредством проява на обичайни практики и продан. Проектът предлага разнородни способи за забавление, културна разходка, демонстриране на риболовен практики, специфични образования и доста други развлекателни действия за гостите си. Архитектурата на комплекса се отличава с сдържаност на решението. Създателите му оформят обособени размери, които обитават разнообразни функционалности и експозиционни зони. Те са построени с дървена структура и скатни покриви от ламарина, които препращат към облика на самото рибарско селце.

Основният употребен принцип в решението на „ Ченгене скеле “ е търсенето на обвързване — посредством локация, архитектура и материали, както и посредством последователност сред риболовците и посетителите на комплекса, които желаят да се допрян до знаята. Връзката сред материалното и нематериалното прави комплекса сполучлив актуален план за типологията на музейно-развлекателните здания, които се концентрират върху популяризирането и развиването на културата.



Дефицити в градската среда и публичните здания

Българските архитектурни награди отличават качествените мостри на актуалната ни архитектура, които се стремят към международно равнище и пореден метод към съответни проблеми. Това, от което към момента се нуждае локалната архитектура обаче, са смислени планове за градска среда, публични здания и пространства.

Те могат да бъдат изграждани посредством начинания на министерства и общини като резултат от архитектурни състезания. Могат да бъдат нови здания или пък да обновяват към този момент съществуващия сграден фонд, който през днешния ден дефинира съвсем всички обществени пространства в страната. До каква степен това ще се случва през идващите години, следва да следим и проучваме. Но няма по какъв начин да отречем, че ставаме очевидци на от ден на ден хрумвания и желания  към възстановяване на средата и иницииране на по-мащабни промени в тази посока. Чрез разговор, гласност и бистрота основаването на по-добра среда за обитаване става още по-възможно. 

арх. Зекие Емин , Материалът е оповестен в „ Строителство и вложения “ 2022 - особено издание на списание „ Мениджър “. Търсете изданието на книжен притежател в разпространителската мрежа в страната. Ще го откриете и онлайн в платформата за цифрово четене
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР