Строителната площадка на язовира, който трябва да се включи към

...
Строителната площадка на язовира, който трябва да се включи към
Коментари Харесай

Изграждането на язовир "Яденица" остава блокирано за поне година

Строителната площадка на язовира, който би трябвало да се включи към ПАВЕЦ " Чаира "

© НЕК Още по тематиката
Рибарско съдружие блокира построяването на язовир " Яденица "

Изграждането на язовира може да се забави с години поради обжалването на Оценка на въздействието върху околната среда
26 авг 2017
Как се строи язовир в Рила

НЕК получи позитивна екооценка за плана за " Яденица ", само че това не стопира терзанията на екоактивистите
4 авг 2017
Министерство на околната среда и водите даде позитивна оценка за построяването на язовир " Яденица "

Екоактивисти са срещу плана поради това, че се намира в сеизмична зона
25 юли 2017
Къде изчезнаха реките

Европейската комисия стартира пилотна процедура против България поради сигнали за проблеми при водните централи
23 юни 2017 Изграждането на язовир " Яденица " остава блокирано, откакто решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) удостовери, че предварителното осъществяване на Оценката за влияние на околната среда (ОВОС) на плана е нелегално. Това значи, че реализацията няма да може да продължи, до момента в който съдът не излезе с решение по обжалването на екооценката, импортирано от рибарско съдружие " Балканка ". Прогнозите са това да отнеме най-малко година и ще заплаши част от еврофинансирането за язовира.

Проектът за създаване на язовир " Яденица " е обвързван с увеличение на потенциала на работа на ПАВЕЦ (Помпено-акумулираща водноелектрическа централа) " Чаира ". ПАВЕЦ-ът е значим за балансирането на електроенергийната система, защото е единствената централа, която в границите на 6 минути може да стартира да създава електрическа енергия при положение на дефицит. По предварителни оценки оборудването ще коства към 176 млн. евро. Това най-малко е записано в националния проект за вложения за интервала 2013 - 2020 година Вероятно обаче тази цена ще би трябвало да се актуализира.

Eдно от главните опасения на " Балканка " и съдружие за дива природа " Балкани " е, че язовир " Яденица " ще бъде построен в сеизмична зона, която е наситена от пукнатини и разломи. Другото терзание на риболовното съдружие е, че язовирът не планува рибни проходи и по този начин ще заплаши популацията в района.

Неуспешният финт на НЕК

Именно с цел да избегне това закъснение, при започване на август от Националната електрическа компания (НЕК), която е реализатор на плана, са поискали от министъра на околната среда и водите Нено Димов да издаде заповед за предварителното осъществяване, което узаконява Оценка на въздействието върху околната среда без значение от импортираните възражения. Последната обаче също е обжалвана от " Балканка ".

Сега от НЕК разясниха за " Капитал ", че неналичието на влезнало в действие Решение по Оценка на въздействието върху околната среда ще докара до закъснение на издаване на позволение за градеж за плана най-малко с една година. Oт там прибавят също, че поради тази обстановка е съществувала действителна опция НЕК да изгуби цялото европейско финансиране за плана в размер на 3.213 млн. евро, отпуснати от Изпълнителна организация " Иновации и мрежи ". Агенцията е приела, че обжалването на решението по Оценка на въздействието върху околната среда е " събитие независещо от нас и чакаме разноските за дейностите изпълнени до 25.01.2018 да бъдат възобновени ".

Въпреки това част от отпуснатите безплатни средства въпреки всичко ще бъдат изгубени, допълват от НЕК. Това са неизплатените средства за завършени действия, които могат да бъдат платени единствено при издадено позволение за градеж, както и други действия, които не могат да бъдат изпълнени заради влезнало в действие Решение по Оценка на въздействието върху околната среда.

Мотивите на съда

Решението на Върховен административен съд от 19 декември, с което се анулира предварителното осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда, на процедура удостоверява претекстовете на по-долна инстанция. Според него Министерство на околната среда и водите може да разпореди сходна заповед, когато това се постанова, " с цел да се обезпечи животът или здравето на жителите, да се защитят изключително значими държавни или публични ползи, при заплаха, че може да бъде осуетено или съществено затруднено осъществяването на акта или в случай че от закъснението на осъществяването може да последва забележителна или мъчно поправима щета ". Нищо от това очевидно не е използвано при случая с " Яденица ".

Върховен административен съд е счела, че липсват доказателства за спешността или неотложността от реализaция на плана за нов язовир, която е почнала още през 1999 година Освен това към сегашния миг възложителят (НЕК) няма подготвеност да подаде капиталов план за утвърждение, поради незавършилата социална поръчка.

Язовир, който усъвършенства културата

Аргументите на Министерство на околната среда и водите са, че авансово осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда, което ще докара до по-бързата реализация на язовир " Яденица ", се постанова защото електроенергийната система на страната се нуждае от аварийни мощности " поради повишаване на каузи на силата, създавана от ветрогенераторни и слънчеви мощности, които заради своята непредвидимост основават обилни усложнения при ръководство на товарите в системата ".

От Министерство на околната среда и водите показват още, че язовир " Яденица " ще усили използваемостта на ПАВЕЦ " Чаира " (това е и главната концепция на построяването на новото съоръжение), ще понижи риска от наводнения и също така е разгласен за " обект от национално значение ". В претекстовете се прибавя и аргумента, че планът ще понижи безработицата в района и най-странното основание - ще усъвършенства " културната и обществената среда ".

Какво следва

Независимо от правосъдните решения дейностите по плана от страна на НЕК не престават. На 21 август компанията е сключила контракт за координиране на плановата документи и правене на сложен отчет за оценка на сходството на капиталовия план с главните условия към градежите. Стойността на поръчката е 74.8 хиляди лева, а нейн реализатор е " Арнаудов консулт " ЕООД. Срокът за осъществяването на дейностите е 140 дни, което очевидно е и повода Върховен административен съд да стимулира решението си с това, че НЕК няма подготвеност за утвърждение на капиталовия план за язовира.

В началото на септември предходната година НЕК афишира и поръчка за обезпечаване на гласност на плана на стойност 17 хиляди лева, която към момента не е предоставена. С оглед на сегашния проблем може би тази поръчка е било редно да бъде дадена първа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР