Строежите по морето се спират за неопределено време. Строителството е

...
Строежите по морето се спират за неопределено време. Строителството е
Коментари Харесай

Спирането на строежите на „Арапя“ и „Алепу“ се удължава

Строежите по морето се стопират за неопределен срок. Строителството е законно, само че има пропуски по Закон за устройство на територията, които би трябвало да бъдат отстранени. Заради позволените нарушавания, за неустановен интервал от време, строителството се стопира. Това оповестиха началникът на строителния контрол Иван Несторов и шефът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова пред публицисти. За това дали ще се строи на паметния къмпинг „Корал“- тематика, която нашумя в последните дни, инж. Атанасова изясни, че досега при нея не е постъпило никакво искане за екологична процедура, която да „отпуши“ строителство.

 %d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-2

Само преди броени дни шефът Иван Несторов, изпратен персонално от премиера Бойко Борисов, бе на място и огледа всички градежи. Още тогава те бяха спрени, а в петък стана ясно, че „престоят“ ще се удължи неразбираемо докога. Става дума за къмпинг „Арапя“, където желанието на строителя е да се вдигне ваканционно населено място с 23 здания, градежът на ваканционен комплекс в местността „Алепу“ и на ресторант с бар на къмпинг „Градина“. На къмпинг „Градина“, притежателят в лицето на господин Стойков (Людмил Стойков, притежател на Дюни АД) почнал да залива изкопа. Ако се стартира градеж след време, РДНСК ще извършат съответната инспекция.

Кметовете на общините Созопол и Царево – Панайот Рейзи и Георги Лапчев би трябвало да издадат актове за прекъсване на строителните действия в местностите „Алепу“ и „Арапя“. Разпоредителните писма ще им бъдат изпратени незабавно от РДНСК.

На „Арапя“ са били открити съществени пропуски: липсвал проект за сигурност, както и очертание на границите на строителния обект, и инфраструктура до него. Документацията за пътя „отлежавала“ в Община Царево, не била утвърдена и нямало позволение за градеж. „На него преди да се извършат тези процедури е построена и канализация, която също е без позволение за градеж ”, уточни Иван Несторов. Освен това, според план от 2007 година, в Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, е посочено, че в това населено място е планувано да се осъществя с една постройка, а сега са 23. Липсвало единодушие от Министерство на околната среда и водите тъкмо колко дървета би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се осъществя строителството.

С нулев цикъл са четири здания, цялата инженерна инфраструктура, която би трябвало да ги обслужва е с „ неуточнен темперамент ”. – по какъв начин ще бъдат обслужвани тези здания с ток, вода и канал, разяснява Несторов. Нямало и наложителният проект за сигурност и здраве. Ще бъдат издадени наставления на кмета Георги Лапчев, в чиито пълномощия е това да задължи строителя да си провежда строителната площадка.
На Арапя имало подписан контракт с компания, упражняваща строителния контрол – „ Стройконсулт Бургас ”. Тъй като са позволили нарушавания и не са направили първокласен надзор обектите на тази компания ще бъде одитирани и в случай че има нарушавания ще се наложат административни наказания, предизвести Несторов и уточни: „Ако в границите на една година на една и съща компания са наложени три наказателни постановления, й се анулира лиценза“.

Основният проблем на „ Алепу ” пък е неспазване на етапността. Там също ще се строи комплекс, само че вложителите имат издадено позволение, съгласно което на първия стадий би трябвало да изградят геозащитно оборудване, което да укрепва ската, а на втория – строителството на три жилищни здания.
Разрешението за геозащитното оборудване обаче трябвало да се издаде от ДНСК, защото било първа категория, а не от Общината, акцентира Иван Несторов. От ДНСК ще изпратят разпоредително писмо със периоди и инструкции до кмета на Созопол Панайот Рейзи, от който ще се желае да издаде заповед за прекъсване на строителството на постройките, до момента в който не се вкара в употреба геозащитното оборудване.
Временният път, който обслужвал обекта, отчасти навлизал в непозната благосъстоятелност.

„И при двата обекта са установени отклонения на текстовете на Закона за устройство на територията или има отчасти налична техническа документи, само че имат издадени разрешителни за строеж“, разясни Иван Несторов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР