Строеж в „Младост 3” до магазин на голям хипермаркет предизвика

...
Строеж в „Младост 3” до магазин на голям хипермаркет предизвика
Коментари Харесай

„Младост” отново на протест срещу строеж

Строеж в „ Младост 3” до магазин на огромен хипермаркет провокира митинг. Недоволството живущите в квартала ще могат да изразят на 16 юли от 19.00 ч. Става дума за градеж на три здания: 7-етажна сграда със смесено предопределение, 8-етажна постройка и 2-етажна постройка за комерсиална активност на прилежащия хипермаркет, настояват уредниците на митинга.

Разминаването идва от това, че от Столична община настояват, че при тях е импортирано искане за градеж единствено на една постройка с търговски обекти, подземни гаражи, офиси и ателиета. От Лилд България прецизират:

„ Строителната активност, която тече сега и е причина за проведения митинг, се прави в аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.893, който не е благосъстоятелност на Лидл България. Компанията няма каквото и да е отношение към тази активност. По настояща информация от Кадастрално-административната осведомителна система на АГКК (https://kais.cadastre.bg/), Лидл България е притежател само на следните два поземлени парцела – аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.870 и аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.871. В аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.838, представляващ УПИ I - за парк, напълно общинска благосъстоятелност, Лидл България е проектирал и построил напълно за своя сметка нов парк с повърхност от 5 203 кв. м.

Разходите по построяването, оборудването и поддръжката му са на стойност към 220 хиляди лева и включват голям брой зелени насаждения, алеи и зони за отдих, специфична зона за разходка на кучета и съвременна детска площадка. Паркът е пуснат в употреба през декември 2014 година и е предаден за безплатно прилагане и стопанисване на Столична община, регион Младост. Той е построен като част от капиталов ангажимент при придобиването от страна на Лидл България на посочените два поземлени парцела, а не като обезщетително озеленяване.

Като обезщетително озеленяване за издигнатия в аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.870 и пуснат в употреба през 2013 година магазин Lidl, компанията е реновирала парк в м. "Сухото дере " в жк. Младост 4, с повърхност от 5500 кв. м. В него, наред с озеленяването и облагородяването на площите, е построена и детска площадка. Общата стойност на направените разноски от страна на Лидл за този парк е към 230 хиляди лева Паркът е пуснат в употреба в края на май 2014 година и е предаден за стопанисване на Столична община, регион Младост.
С оглед изложеното, Лидл България изрично декларира, че както изказванието, че обезщетително озеленяване по отношение на построения магазин Lidl не е изпълнено, по този начин и внушението, че Лидл България планува реализиране на строителство в парцела, на територията на който е ситуиран паркът, съдържащи се в излезлите по тематиката изявления, са напълно погрешни. От стъпването си в България компанията е потвърдила неведнъж с всички свои дейности, че е виновна, транспарантна и постоянно работи с грижа и мисъл за обществото и околната среда. В тази връзка считаме, че сходно въвеждане в подвеждане на обществеността може да докара до уронване на престижа и имиджа на компанията, за отбрана на които бихме подхванали по всички законосъобразни способи и с всички произлизащи от това правни последствия, съответните действия”, пишат в позиция от компанията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР