Стресът, с който е изпълнено ежедневието на съвременните хора, предразполага

...
Стресът, с който е изпълнено ежедневието на съвременните хора, предразполага
Коментари Харесай

Диета със средиземноморска храна ни спасява от стреса

Стресът, с който е изпълнено всекидневието на актуалните хора, подготвя организма към доста болести, свързани със сърдечно-съдовата система, диабет, затлъстяване и други Затова учените търсят благоприятни условия по какъв начин хората могат да се оправят по-лесно с него.
Направено е изследване, което открива, че има връзки сред високия банкет на захар, наситени мазнини и високите равнища на хормона на напрежението (кортизол) в кръвта. Трудно е да се потвърди причинно-следствената връзка сред диетата и напрежението. Влияние оказват и други фактори, като да вземем за пример местоживеене, обучение, социално-икономически статус и други Контролирането на всички тези променливи в съществено изследване, включващо хора, е съвсем невероятно. Затова американски учени правят съпоставяне на дълготрайните резултати на типичната западна диета с тези на средиземноморската върху устойчивостта на стрес при макаци при следени пробни условия.
Средиземноморската диета включвала протеини и мазнини, получени основно от растения, малко протеини от риба, млечни артикули и високо наличие на мононенаситени мазнини, получени главно посредством зехтин. Диетата включвала въглехидрати, фибри, по-малко сол и рафинирана захар от западната диета.
И двете диети, употребявани в проучването са имали сходно наличие на калории и холестерол. В хода на опита животните, хранещи се по западната диета, консумирали повече храна, натрупвали повече мастна тъкан и имали друг профил на чревните бактерии спрямо тези, които са получавали храна по средиземноморската диета. Те също по този начин развили по-голяма инсулинова устойчивост и мастна чернодробна болест.
Използвайки познанията за обществената подчиненост при макаците, учените ги сложили в условия на стрес. Тези, които били на средиземноморска диета, се оказали по-физиологично устойчиви на провокациите, свързани със напрежението. Активността в симпатиковата част на нервната система, която дава отговор за реакцията „ бий се или бягай “, се оказала по-ниска спрямо тази на животните, хранени по западната диета. В положение на стрес тяхната сърдечна периодичност се възстановила по-бързо и те произвели по-малко от хормона на напрежението (кортизол). Реакциите в симпатиковата част на нервната система се усилват с придвижване на възрастта, само че при животните, които са били на средиземноморската диета, те са били забавени. При животните, хранени по западната диета се следи реакция при стрес, която е равнозначна на непрекъснато включване на паник бутон, което не се отразява добре на здравето.
Изследаватели означават, че е допустимо въпреки всичко при хората да се следят някои разлики. Освен това, следва изследване, което би трябвало да дефинира резултатите от метода на хранене върху стресовите реакции на мъжките маймуни.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР