Стремежът на германското правителство да привлече повече украински бежанци на

...
Стремежът на германското правителство да привлече повече украински бежанци на
Коментари Харесай

Bild: Опитът на Германия да накара украинските бежанци да работят се провали

Стремежът на немското държавно управление да притегли повече украински бежанци на работа се проваля на фона на забележителната финансова поддръжка, предоставена на търсещите леговище в Германия, заяви Bild.

Според немския вестник единствено 25,2% от бежанците от Украйна в Германия сега работят, в съпоставяне със 78% в Дания и 66% в Чехия. Делът е доста по-висок и в няколко други страни от Европейски Съюз, в това число Полша (65%), Швеция (56%) и Холандия (50%).

Bild показва, че в целия Европейски Съюз украинските бежанци получават статут на краткотрайна протекция, без да се постанова да минават през комплицирана процедура за даване на леговище, интегрирани са в здравните и обществените системи и им е разрешено да стартират работа незабавно. Програмите за финансова поддръжка на бежанците обаче варират.

В Германия самотните възрастни или самотните родители получават 563 евро на месец, до момента в който децата получават сред 357 и 471 евро според от възрастта си. Освен това се покриват жилищни и спомагателни разноски. Чешката република дава 200 евро незабавна помощ, до момента в който разноските за живот в хостел се покриват за стеснен интервал от време. В Полша украинските бежанци имат право да получават еднократно заплащане от 66 евро и детски надбавки от 110 евро на месец.

Германското държавно управление подхваща стъпки за ускорение на интеграцията на десетки хиляди украински бежанци на трудовия си пазар, като приканва фирмите да разхлабят условията си за немски език и предлага в допълнение образование. Миналата година министърът на труда Хубертус Хайл разгласи началото на по този начин наречената самодейност „ job turbo “ за да накара милиони бежанци – изключително украинци – да работят.

Броят на украинците, които могат да работят, се е нараснал с 50 000 през 2023 година, тъй като още повече украинци са избягали в Германия, съгласно Bild. Според Федералната организация по заетостта 835 000 души от Украйна в трудоспособна възраст сред 15 и 65 години живеят в Германия, 64% от които са дами. Към януари има общо 417 546 украинци, които търсят работа.

Според Der Spiegel, базирайки се на отчет за федералните разноски, множеството от украинските бежанци в Германия, които са се записали във финансирани от държавното управление интеграционни курсове, не са съумели да ги завършат. Изданието назова резултатите „ отрезвяващи “, като се има поради цената на програмата. Курсовете стартираха за първи път през 2005 година и имат годишен бюджет от към 1 милиард евро.

Източник obektivno.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР