Стреляли са на поражение по личния състав, директно по кабината,

...
Стреляли са на поражение по личния състав, директно по кабината,
Коментари Харесай

Ето Го Украинския Кораб След Руския Обстрел!

" Стреляли са на проваляне по персоналния състав, непосредствено по кабината, а не по моторите ", написа той във " Facebook ".

УНИАН напомня, че на 25 ноември сутринта Русия блокира Керченския проток за украинския буксир " Яни Капу " и два военни катера " Бердянск и " Никопол ", които са осъществявали планов преход от Одеса към Мариупол.

От командването на украинските Военноморски сили са подчертали, че са уведомили авансово съветската страна за желанието си да осъществят прехода в сходство с интернационалните правила за застраховане на сигурността на корабоплаването. Руският пограничен транспортен съд " Дон " е атакувал украинският кораб-буксир, вследствие на което той е бил опустошен. Освен това, при излизането от Керченския проток съветските кораби са разкрили огън на проваляне по украинските кораби, които са се завръщали към Одеса, без да са получили информация дали ще могат да преминат през пролива. Шест украински военнослужещи са ранени, останалите членове на екипажа са пленени. Според другите данни, общо са хванати 23 или 24 украински военнослужещи.

Контраразузнавач е измежду ранените

Служител на украинското контраразузнаване е бил ранен съществено, откакто съветски изтребител изстрелял ракети против украинските кораби при случая край крайбрежията на Крим в неделя, съобщи Ройтерс, базирайки се на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Хрицак.

Украйна и Русия си размениха обвинявания, откакто съветската страна стреля по украински военни кораби и по-късно ги задържа. Кризата принуди Украйна да вкара военно състояние в някои региони, като се оправда със опасността от съветска инвазия по суша, отбелязва Ройтерс.

" Според доказана оперативна информация на ССУ един от съветските изтребители е употребявал неуправляеми бойни ракети против украинските кораби, вследствие на което един от офицерите от ССУ е съществено ранен ", сподели в изказване през днешния ден ръководителят на службата Васил Хрицак.

Русия сподели, че измежду арестуваните украинци има чиновници на ССУ, напомня Ройтерс.

Хрицак удостовери това и сподели, че чиновниците на разузнаването са били там в поддръжка на военните.

" Наистина пораждащ изненада факт е, че против два украински катера и дребен влекач руснаците използваха шест кораба на Федералната работа за сигурност (ФСС) и четири военни кораба, както и военни хеликоптери и самолети на военновъздушните сили ", съобщи той.

Хрицак добави, че Съветът за сигурност на Украйна взима всички нужни ограничения, с цел да обезпечи освобождението на всички пленници.

Междувременно ФСС популяризира през днешния ден видеозапис с трима членове от екипажите на задържаните в неделя украински кораби. Всеки от тримата моряци признава, че е минал нелегално съветската граница. Не излиза наяве дали е упражнена насила върху мъжете да приказват. На записа обаче се вижда ясно, че единият от тях чете надписи, отбелязва Ройтерс.

Призиви за въздържаност сред Киев и Москва

Президентът на Украйна Петро Порошенко и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео са провели телефонен диалог и са координирали дейностите си за по-нататъшно противопоставяне на съветската експанзия срещу Украйна, в това число в региона на Керченския проток, оповестява още УНИАН.

Освен това е обнародвано заявление на Помпео, в което той приканва Порошенко и Путин да осъществят пряк контакт за разрешаване на обстановката със задържането на украинските кораби и екипаж от съветските военни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също прикани през днешния ден Русия и Украйна да демонстрират " оптималната въздържаност " и " да подхващат незабавни стъпки за преодоляване на случая и понижаване на напрежението ", съобщи Ройтерс.

" Настояваме всички страни да показват въздържаност ", сподели френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан на пресбрифинг след среща в Париж с съветския си сътрудник Сергей Лавров. Той прикани Русия да направи жест, като освободи арестуваните украински моряци и кораби, и добави, че ще беседва и с украинския външен министър Павло Климкин като част от напъните за деескалация на спора.

Лавров от своя страна още веднъж назова дейностите на Украйна " провокации " и сподели, че Русия не вижда нужда от медиатори за намиране на излаз от обстановката след случая в Керченския пролив. Русия и Украйна са способни сами да обсъдят зародилите въпроси, увери той.

Това, съгласно Лавров, може да стане " в на практика проект " в диалози сред граничните служби на двете страни, при които да бъдат разисквани някои " механически въпроси ".

" Ако украинската страна и нейните сътрудници в Европа са заинтригувани да няма повече такива произшествия, е належащо тези, които поддържат доста тесни контакти с украинските управляващи, да изпратят доста мощен сигнал на Киев да не се позволяват повече такива провокации ", сподели съветският външен министър, представен от ТАСС.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР