Стратегическият диалог със Съединените щати относно ядрените оръжия определено е

...
Стратегическият диалог със Съединените щати относно ядрените оръжия определено е
Коментари Харесай

Русия готова на диалог за ядрените оръжия със САЩ, стига да не я поучават

Стратегическият разговор със Съединените щати по отношение на нуклеарните оръжия " несъмнено е нужен ", само че такива диалози не могат да се проведат, докато Вашингтон " чете лекции " на Москва. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Ройтерс ".

Русия и Съединените щати - най-големите нуклеарни сили в света, показаха страдание по отношение на постоянното разтрогване на договорите за надзор на оръжията, целящи да забавят конкуренцията във въоръжаването от Студената война и да понижат риска от нуклеарна война.

Вчера Русия официално се отдръпна от значим договор в сферата на сигурността, който лимитира основни категории елементарни въоръжени сили заради  " неприемливото разширение " на НАТО.

В отговор Алиансът разгласи, че неговите страни членки ще преустановят действието на същия контракт.

Запитан за вероятността за стратегически разговор за нуклеарните оръжия със Съединени американски щати и Запада, Песков уточни: " Диалогът сигурно е нужен. Но той не може да протече в обстановка, в която една страна поучава друга. Не одобряваме такава обстановка ".

Той въпреки всичко акцентира, че съгласно Русия разговорът е от значително значение и е подготвена да го стартира. По негови думи обаче до момента действителната обстановка не се е трансформирала по никакъв метод.

Войната в Украйна провокира най-голямата борба сред Москва и Запада от времето на Студената война, макар че архитектурата на сигурността се беше раздрусала и преди спора.

След страховете от нуклеарна война поради Кубинската ракетна рецесия от 1962 г. Съединените щати и Съветският съюз се пробваха да забавят конкуренцията във въоръжаването с нещо, което в последна сметка се трансформира в плетеница от съглашения за надзор на въоръженията, предоставящи на всяка страна повече информация за бойният боеприпас и качествата на своя зложелател.

Голяма част от тази архитектура обаче се разпадна от този момент насам.

Миналата седмица съветският президент Владимир Путин подписа закон, отменящ ратификацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, с цел да приведе Москва в сходство с позицията на Съединени американски щати. Путин отхвърли да посочи дали Русия ще възобнови нуклеарните опити.

По-рано през днешния ден съветският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев заяви, че интернационалният режим за надзор на оръжията е бил подкопан и упрекна Запада за повишения риск от потребление на нуклеарни, химически или биологични оръжия.

Запитан за коментара му, Песков отвърна: " Патрушев е секретар на Съвета за сигурност. Той е част от Кремъл. И неговите изказвания са изказвания на Кремъл. Що се отнася до Руската федерация, ние имаме нуклеарна теория, където всичко е ясно написано. Няма промени. Това е доказано от президента ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР