Стратегическите дела срещу публично участие, познати и с абревиатурата SLAPP,

...
Стратегическите дела срещу публично участие, познати и с абревиатурата SLAPP,
Коментари Харесай

ЕС напредва с регулациите срещу т.нар. „дела шамари“

Стратегическите каузи против обществено присъединяване, познати и с абревиатурата SLAPP, всекидневно са ориентирани против публицисти и деятели, а зад тях стоят политици и огромни компании. Европейският парламент и Съвета на Европейски Съюз реализираха съглашение за регулации, които да защищават засегнатите от така наречен " каузи плесници ".

Европейската комисия приветства напредъка по тематиката.
Демокрацията не може да работи без свободни и самостоятелни медии. Затова Комисията приветства политическото съглашение сред Европейския парламент и Съвета за новите европейски правила, които пазят тези, против които са заведени стратегически каузи против обществено присъединяване.
Анита Хипер, представител на Европейската комисия

Обичайно задачата на сходни каузи е да откажат обвинените от работата по журналистически следствия и разкрития, които засягат частни ползи. Миналата година на територията на блока е имало към 160 сходни случая.
Трансграничните случаи са обхванати от този нов закон и предлагаме високо равнище на отбрана за публицистите.
Тиймо Волкен, евродепутат от групата на социалистите и демократите

„ Могат да претендират за обезщетение, а при явно неоснователни случаи, ще има ускорено произвеждане. Така правосъдният развой може да спре доста бързо. Това ще спести пари, запаси и ще помогне на публицистите да се пазят “, добавя Волкен.

Прилагането на новите разпореждания би трябвало да стартира в идващите две години.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР