Стратегическа автономност, екология и икономическа и социална справедливост са приоритети

...
Стратегическа автономност, екология и икономическа и социална справедливост са приоритети
Коментари Харесай

Росен Желязков: Приоритетите на испанското председателство на ЕС са приоритети и на българското

Стратегическа самостоятелност, екология и икономическа и обществена правдивост са цели на България в границите на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в границите на полемика на тематика „ Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз и българската вероятност " в Дома на Европа в София. Събитието е проведено от ПанЕвропа България, фондация „ Конрад Аденауер ", посолството на Кралство Испания в България, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София.

По думите на Желязков целите на испанското председателство са цели и на българското.

Първата тематика е стратегическата самостоятелност. По думите му през последните две години поради тествания като коронавирус пандемията и войната в Украйна се е видяло, че без самостоятелност, обвързвана с доставките, с технологиите, страните са обречени на доста съществени компликации, които намират най-бързата си рефлексия в публичните настроения. Настроенията в българското общество във връзка с разбирането за Европа, в случай че щете и в дебата за приемането на еврото, нямат огромна динамичност през последните години, само че противоположните трендове стават по-чуваеми, означи Желязков.

Вторият приоритет е обвързван с екологичната тематика. За нас е значим, тъй като той минава през нашите национални социално-икономически измерения, уточни той. Желязков счита, че икономическата и обществената правдивост също са извънредно значим приоритет. За един народен парламент е доста мъчно да предопредели работата си в подобен къс интервал, това може да го направи държавното управление, което сега изготвя своята стратегия, добави той и посочи, че тя доста скоро ще бъде обществено оповестена.

Поставили сме си две доста амбициозни цели - да приемем това, което сме забавили през последната година и половина, сподели той и уточни законодателството, обвързвано с Шенген, с приемане на еврото и със правосъдната промяна. Той означи като най-голяма упоритост измененията в Конституцията. Според него има потребност от известно преформатиране в две направления - едната е обвързвана с гарантиране на независимостта на съда и отговорността на прокуратурата, а другата с връзките, свързани с непрекъснатото действие на Народното събрание и да няма интервали, в които той да не бъде непрекъснато настоящ. Желязков счита, че в случай че имаме непрекъснато настоящ парламент, ние няма да имаме този трансформирал се в традиция вакуум.

Желязков разяснява и тематиката за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Той напомни, че тематиката беше приоритет на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Не би трябвало двустранни връзки да пречат на визията за ролята на Европейски Съюз и посоката на политиката за разширението, счита той. По думите му сега при нашите съседи в Република Северна Македония (РСМ) има задоволително турбулентни сили, които биха могли да забавят процеса, само че това ще бъде преодоляно. Европейските полезности допускат зрялост, разяснява още той.

Бойко Благоев, консултант информация и връзка към бюрото на Европейската комисия в София, напомни, че следващата година ще има европейски избори и гласоподавателите ще изберат в каква посока да се развива Съюза. От тази позиция испанското председателство е финален миг за някои от многото законодателни оферти, които Европейската комисия е сложила на масата и би трябвало да бъдат завършени, добави той. Основните тематики са завършването на законодателството по зеления и цифровия преход и поддръжката към нашите другари в Украйна, счита Благоев. Той уточни и битката с дезинформацията, с всички операции, подправени вести, които пречат на напредъка и на това да вървим дружно напред. Благоев означи законодателния акт за свободата на медиите, който ще даде още повече принадлежности на медийната колегия да се пази от политическа интервенция и финансова взаимозависимост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР