Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният

...
Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден измежду християните. Точно в петък, съгласно преданията, Исус е бил разпънат на кръста, а по-късно заровен. В църквите на този ден се прави специфична работа, в която и свещеници, и вярващи благодарят за покровителството и молят за зашита от беди и неволи.

Църковната работа стартира от самото утро. Много вярващи отиват на черква, с цел да възнесат своите молби и молебствия до Всевишния.

На Разпети петък вървят на черква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

След края на службата мнозина носят до у дома свещ, която е мощен талисман против зло, беди и напасти.

Също по този начин свещениците предлагат да се мине със свещта по ъглите на дома, с цел да се прочисти жилището от отрицателната сила.

Какво още би трябвало да се направи в този ден и какво изрично се не разрешава?

Според каноните е признато да се въздържате от храна до края на службата.

Може да утолите глада единствено с малко парче постен самун и вода. Смята се, че в случай че човек успее да изкара целия ден без храна, то цялата последваща година ще бъде здрав и доста сполучлив.

Но в случай че по избрани аргументи не може да си позволите да не ядете (например поради проблеми със стомаха), то в това няма нищо ужасно. Просто се постарайте да намалите колкото се може повече порциите, доколкото това ви разрешава здравето.

На Разпети петък е неразрешено да се занимавате с къщна работа, включително и почистване. Всички мерки за празника би трябвало да се извършат на Чистия четвъртък.

И готвенето не е желателно.

Забранява се даже докосването до железни предмети в дома.

Хлябът не би трябвало да се реже, единствено да се разчупва с ръце.

На домакините е неразрешено да се занимават с шиене и бродиране.

В този ден е изрично неразрешено да се ругае. Постарайте се да не влизате в спор, в случай че възникне такава обстановка.

Не е редно да се слуша увеселителна музика и да се посещават шумни мероприятия. Също по този начин, в случай че рожден ден или нечий празник се пада в този погребален ден, пренасрочете празнуването му. Забавлението в деня на всеобщата тъга въобще не е добре пристигнало.Този ден би трябвало да се прекара неподвижен.

Също на Разпети петък би трябвало да се въздържате от пиянство на алкохол и скотски удоволствия. Хората, които се напият в деня на страданията и гибелта на Исус Христос, са изложени на риск да станат алкохолици. А децата, заченати на Разпети петък, се раждат заболели или в бъдеще стават жестоки нарушители.

На Разпети петък не би трябвало да се пробива земята с желязо, защото това е огромен грях, който води до неволя. Или просто казано, в петък не може да се бранува, оре, копае.

Забранено е и да се сади каквото да било на равнищата или в градината. Ако на Разпети петък засадите пшеница или друга просвета тя няма да порасне.

На Разпети петък не можете да плюете на земята. Народните поверия гласят, че който плюе на земята - всички светии ще се отвърнат от него за цялата година.

Ако не желаете да загубите здравето си, откажете се на Разпети петък от подкастряне, боядисване на коса и въобще всевъзможни козметични процедури.

Източчници: Съновник.бг, Зажената.бг, петел.бг, миникар.ру
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР