Страозагорското въстание е опит на БРЦК за организиране на общо

...
Страозагорското въстание е опит на БРЦК за организиране на общо
Коментари Харесай

Избухва Старозагорското въстание

Страозагорското въстание е опит на БРЦК за образуване на общо въоръжено въстание в Българско през 1875 година
На 12 август 1875 година БРЦК взима решение за подготовка на всенародно въстание. Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководители Стефан Стамболов., защото старозагорският комитет е най-силен. Някои членове на комитета обаче се опълчват на въстанието като несвоевременно. Поради това, в уречения ден 16 септември в Стара Загора се събира прекомерно дребен брой четници. Някои от бунтовниците се скриват или емигрират от страната, гонени от турците, само че други, като братята Михаил и Георги Жекови, не съумяват да се спасят. Преследвани от турска потеря, братята се скриват в плевня. След къса пукотевица турците подпалват плевнята. Михаил умира вътре, а по-малкият – Георги, е пронизан от няколко патрона.
Въстанието е доста всеобщо в селата към Стара Загора. Над 800 души вземат участие в формираните 6 огромни селски чети. Някои от четите идват в покрайнините на Стара Загора в очакване да се причислят към въстаниците от града. Водят се тежки сражения към селата Обручище, Самуилово и Елхово. Четите на Руси Бакърджията (100 – 120 души) и на Стефан Чифутов (105 души), водят сражения с турците в покрайнините на село Елхово. Едновременно с това въстание в Шуменско и Русенско (Червеноводска въстаническа чета) работят 2 дребни чети, които обаче скоро се разпадат, когато става явен неуспехът на въстанието.
Старозагорското въстание дава очевиден знак, че на дневен ред е освобождението на българския народ. То е инспекция на силите за идната по-мащабна освободителна акция, Априлското въстание през идната 1876 година, която ще притегли вниманието на Великите сили. В 1875 година в Одеса се основава комитет за помощ на балканските нации за избавление.
След въстанието следват огромни репресивни ограничения от страна на турските управляващи. Около 600 са задържани, сред които и част уредниците на въстанието, друга част емигрира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР