Странната история на Виктор Беленко, който открадна изтребител МиГ-25 и дезертира в Япония

...
Лейтенант Виктор Иванович Беленко се събужда рано сутринта, както прави
Коментари Харесай

Лейтенант Виктор Иванович Беленко се събужда рано сутринта, както прави всеки ден през последните четири седмици, за да наблюдава приближаващата зора и да търси признаци, които биха могли да разкрият как ще протече денят, припомнят от .

Времето е великолепно и от момента, в който вижда огнения диск на изгряващото слънце, Беленко е сигурен, че това ще бъде денят.

Като пилот на 513 полк от 11 въздушна армия на Съветските сили за противовъздушна отбрана, той е изпълнявал безброй мисии и е живял на ръба на смъртта твърде дълго, за да се страхува от летене. Но днес е различно.

Беленко усеща как мускулите на ръцете, краката и стомаха му се стягат в очакване на предстоящата мисия. За шест часа, изчислява той, ще разбере дали ще умре или ще се прероди в нов свят.

След кратко упражнение в двора извън жилищните сгради за офицери в авиобаза Чугуевка, Приморски край, Беленко изслушва брифингите, прецизно преглеждащи летателните планове за този ден. Самолетите от ескадрилата трябва да летят на изток над морето, където корабите на ВМС ще изстрелват цели, които пилотите да свалят с ракети.

След това ескадрилата на Беленко трябва да премине към други зони за упражнения за практикуване на прихващания, след което, разчитайки единствено на инструменти, да се върне в базата. Беленко седи неподвижно, преструвайки се, че внимава, докато умът му препуска, обмисляйки личния му план за полет. Той изчислява времена, разстояние, скорост, разход на гориво, курсове, точки на вероятно прихващане, уклончиви маневри и всички извънредни ситуации, които може да си представи.

След брифинга Беленко преминава рутинен физически преглед, по време на който мерят температурата, пулса и кръвното му налягане. Той се притеснява дали тялото му няма да го предаде. Кръвното му налягане е високо, но Беленко е подготвил обяснение: „Тази сутрин излязох и тичах повече от шест километра."

Докторът кима и Беленко се присъединява към другите пилоти, чакащи да скочат на борда на един от най-мощните изтребители в света, разказва Amusing Planet.

МиГ-25 е най-новият съветски самолет и строго пазена тайна. Той е построен в отговор на поредица от летателни машини, въведени в експлоатация от САЩ - от изтребител F-108 до SR-71 Blackbird и масивния бомбардировач B-70.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР