Странна и опасна игра на засилване и забиване в малки

...
Странна и опасна игра на засилване и забиване в малки
Коментари Харесай

Косатки нападат лодки и учат малките си на това

Странна и рискова игра на усилване и забиване в дребни ветроходни и риболовен лодки се популяризира измежду попул Косатките са върховите хищници на океана и държанието им постоянно е от изключително значение за хората, които по стичане на събитията влизат в контакт с тях. ацията на косатките това лято край крайбрежията на Испания, написа Военновъздушни сили. Учените споделят, че минимум 20 млади иберийски косатки към този момент са научили рисковото държание, копирайки по-възрастните.

Смята се, че един или два екземпляра са почнали да влизат в контакт и да нанасят вреди на дребни плавателни съдове още през 2020 година Учените обясниха пред Би Би Си, че животните, наподобява, си „ играят “ с лодките, вместо да работят нападателно.

„ Това е единствено игра. Не е възмездие, не е от изменението на климата, това е просто игра и това е “, сподели доктор Рено де Стефанис, академик от южното крайбрежие на Испания.

Д-р Де Стефанис е президент на Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE), организация за запазване на морската среда. Той споделя, че косатките, известни също като орки, наподобява, играят „ игра “, фокусирана върху подвижния кормилен уред на лодките, който се намира във водата.

Той и сътрудниците му към този момент са закачили маркери за

сателитно проследяване на перките на две

от животните в тамошната популация с по-малко от 60 животни. Испанското държавно управление употребява карти на техните напредвания, с цел да осведоми моряците по какъв начин да заобикалят тези морски бозайници, които ловуват риба звук по крайбрежията на Португалия и Испания и през тесния Гибралтарски проток.

Морските играчки за малки китчета

Френският моряк Лу Ломбарди имал персонална среща с косатките покрай Гибралтар през юли. Той и останалата част от екипажа следили по какъв начин пет от животните блъскат и въртят лодката му в продължение на 80 минути – удряйки кормилото, до момента в който то се разцепва.

„ Имах възприятието, че се образоват един различен – сподели той за Би Би Си. – Имаше две дребни и възрастният правеше това, след което гледаше, до момента в който дребното го правеше. Сякаш преподаваха нещо. “

Известно е, че косатките са мощно обществени бозайници. Други подвидове са регистрирани да си играят с плаващи водорасли, да си играят с риболовни уреди, а една популация в Тихия океан даже е минала през явна фаза на носене на глави на мъртва сьомга. Използването на лодките като играчки е ново държание и сега е лимитирано до тази дребна, застрашена иберийска популация, само че наподобява, че младите животни копират възрастните косатки.

Чрез проучване на фрагменти и изображения, снимани от моряци, учените са разпознали някои от участващите животни.

Моника Гонзалес, морски биолог от организацията Orca Iberica, записва и картографира срещите с косатки, докладвани от ветроходни кораби. Според нея „ възрастните са доста фокусирани – те са съсредоточени върху кормилото – единствено кормилото “, само че младите, наподобява, „ се доближават, отдалечават се, изследват цялата лодка – това е доста друг тип държание “.

„ Ние сме натрапниците “

Тези огромни, интелигентни и към този момент проблематични морски бозайници провокират комплициране и разделяне както в средите на ветроходството, по този начин и в научната общественост по този сектор от атлантическото крайбрежие. Някои учени допускат, че една женска косатка е почнала да „ атакува “ лодки като възмездие, тъй като е била ранена от транспортен съд. Има продължаващи полемики в обществените медии измежду моряците, като няколко оферират способи за отбрана на техните лодки, в това число носене на дребни бомбички, които да хвърлят във водата, в случай че косатките се приближат.

Д-р Де Стефанис, който учи морските бозайници от 1996 година, се надява, че работата му по маркирането и следенето ще помогне да покаже на моряците „ горещи зони на косатките “, които да заобикалят.

„ Склонни са да стоят на едно и също място по 2-3 часа, тъй като търсят риба звук “, изясни той, „ Така че формалният съвет на испанското държавно управление е да не спирате, в случай че видите косатки – отдалечете се от региона допустимо най-бързо. “

Това обаче е в директно несъгласие с миналогодишния съвет и актуалните рекомендации на португалското държавно управление, които гласят, че в случай че косатките се приближат, би трябвало да спрете лодката си. Идеята зад това, изясни Моника Гонзалес, е плавателният съд да бъде допустимо най-скучен за орките. „ Дръжте кормилото неподвижно, не хвърляйте нищо, не викайте “, споделя тя и съгласно нея косатките просто би трябвало да се отегчат и да продължат напред.

Докато моряците и риболовната промишленост се пробват да измислят по какъв начин да избегнат животните, туристите по крайбрежията на Испания, Португалия и Гибралтар заплащат, с цел да отидат на пътувания за наблюдаване на китове, с цел да ги зърнат. Нурия Риера, художник, който живее в Тарифа на южното испанско крайбрежие и която е доброволец в организацията за запазване и наблюдаване на китове Firmm, споделя, че езикът, употребен за изложение държанието на косатките, е просто неправдив.

„ Учените даже не знаят за какво вършат това – сподели тя, – и все пак чета отчети за нахлуване на косатки – това е толкоз нападателен език. Трябва да помним, че морето е техният дом – ние сме натрапниците. “

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР