Страницата подготви Елена ДИМИТРОВА110 години от рождението на именития артист

...
Страницата подготви Елена ДИМИТРОВА110 години от рождението на именития артист
Коментари Харесай

Сцената бе неговият истински живот


Страницата приготви Елена ДИМИТРОВА

110 години от рождението на именития актьор Петър Василев се навършиха на 9 октомври. Израснал сред това удивително потомство артисти и режисьори сред двете международни войни, Петър Василев знае какво значи огромно изкуство, огромен спектакъл и ревностно отстоява неговите реалистични обичаи. Винаги играе с цялото си създание и е друг до неразбираемост във всяка роля. Неслучайно неговите подиуми в спектакли като " Хъшове ", " Големанов ", " Егор Буличов и другите " и още, и още постоянно се изпращат с възторжени овации от публиката.

В живота е романтик и идеалист. Неговият същински живот е сцената. Тя го прави благополучен и богат. Има необятни културни ползи. Колкото гръмък и ослепителен на сцената, толкоз в живота Петър Василев е непретенциозен и скромен. Взискателен най-много към самия себе си. Силно респектира с отвращението си към кариеризъм. Чужд на всевъзможни халтури и евтини (като художествено качество) изяви.

До фамозната старозагорска чешма Трите чучура (тогава отвън града, а през днешния ден - в центъра на прелестни жилищни квартали), измежду лозя, орехови и бадемови дървета се ражда бъдещият прославен актьор Петър Василев. Записват го в регистрите на с. Сладък бунар, където живеят родителите и дедите му. Следва тежко детство с апетит и бедност. Баща му е военнопленник в продължение на 5-6 години, а майка му, с две невръстни момченца на ръце, е по нивите паралелно до своя свекър Петър.

Малкият Петър пораства точно под изключителното влияние на дядо си Петър. Човек непоколебим, само че обективен, отпред на 16-членно патриархално семейство. Природно безсънен, с очебийно въодушевление към астрономия и аритметика, той възпитава в своя внук интерес към книгите и науката. Малкият Петър пораства непретенциозен, в много ограничения, само че извънредно ученолюбив за възрастта си. В своите юношески години с брат му Тодор стават доста положителни реализатори на дудук. Години по-късно Петър Василев ще признае, че точно фолклорът, песните и легендите на народа разпалват въображението и любовта му към вълшебството на театъра.

Към родното си място Петър Василев не стопира да се връща до края на живота си. Винаги радушен и съчувствен към неговите поданици. В първите години след 9 септември 1944 година всички генерални въпроси за развиването на селищата се вземат решение от София. Именно тук е към този момент актьор Петър Василев. В Народния спектакъл, през днешния ден " Иван Вазов ". Хората го познават, гледат го на сцената, възхищават му се; където и да почука на вратите, среща дружелюбен банкет. Използва всичките си връзки, с цел да подкрепи за благоустрояването на родното си село. Помага за електрификацията, водоснабдяването на Сладък бунар. За шосиране на коларския път до прилежащо село, а след време и за разпределяне по тази линия на автобус от Стара Загора до Сладък бунар.

Има дял за откриването на здравния пункт и на непълна гимназия в Сладък бунар. Всеотдайно оказва помощ на читалището. Чрез свои познати и другари във Върховния читалищен съюз Петър Василев обезпечава огромна сума пари и персонално сортира скъпа художествена литература за обогатяване на библиотечния фонд. Лятно време, когато прекарва ваканциите си там, в помощ на своите застаряващи родители, постоянно отделя време, с цел да образова самодейците от театралната натрупа.

Благодарение на Петър Василев локалната кооперация израства с още един етаж. Защото от София са подсигурени нужните количества желязо, цимент, греди, гвоздеи и всичко друго за дотъкмяване втория етаж на постройката.

Веднага след 9 септември 1944 година общината на Сладък бунар е отделена от централната община на Старозагорските минерални бани. Всъщност това е първото нещо, за което Петър Василев е потърсен от ръководителите на селото. И най-важното - тъкмо с помощта на Петър Василев е избавено вековното име на родното му място. Друго село - Кара Бунар, си било харесало това име. Пък имали и властник оттова. А на Сладък бунар давали името Кладенчево. Петър Василев незабавно желае среща със сина на своя другар, видния стихотворец Кирил Христов - акад. Владимир К. Христов, завеждащ секция по геодезия в Техническия институт на Българска академия на науките. Благодарение на неговата основна интервенция е върнато същинското име на Сладък бунар (Шекер Бунар).

Многократно кметът Стою Видев благодари на Петър Василев в писмата си, които са непокътнати и до през днешния ден, за голямото му предпочитание и безрезервност, когато оказва помощ на своето родно село. Затова, че не пести нито време, нито сила, даже и пари, които дава от личния си джоб.

През дългия си креативен път - в продължение на 75 години - Петър Василев основава пъстра изложба от облици. Доказва по неоспорим метод, че и от дребната роля може да се прави огромно изкуство. Сред паметните му функции в Народния спектакъл са Исак от " Иванко " на Васил Друмев, Ален в " Училище за дами " на Молиер, Гица Пристанда от " Изгубеното писмо " на Лука Йон Караджале, Абдилда от " Трета патетична " на Николай Погодин, Гаврило Тръбача в " Егор Буличов и другите " от Максим Горки (в удивително партньорство с Кръстьо Сарафов), Мравката и Мавроди в " Хъшове " от Иван Вазов, Цървенака в " Снаха " на Георги Карасловов, Златил и Васил Ваклин в " Боряна " и Кокичков в " Милионерът " на Йордан Йовков, Свистиков в " Сенки " от Салтиков-Шчедрин, Бридуазон в " Сватбата на Фигаро " от Бомарше... и още доста, доста облици (над 300!), разкриващи яркото му театрално майсторство.

Десетилетия Петър Василев живее, потънал с цялото си създание в проблемите на театъра, литературата, живописта. За него е присъщ непрестанният блян към духовно обогатяване и трупане на нови познания.

Петър Василев работи с няколко генерации артисти, режисьори, драматурзи, сценографи. Десетилетия той е живата връзка с това популярно актьорско потомство, което идва още отпреди Първата международна война и предава на идващото разпоредбите на изключителното актьорско наличие на сцената и в живота. Петър Василев владее до съвършенство изкуството на цялостното преобразяване. Играта му е ярка, присъща, запаметяваща се.

Петър Василев има библиотека от над шест хиляди тома. Част от нея е дарена на читалище " Просвета - 1898 година " в родното му село Сладък бунар след гибелта на артиста, по негово предпочитание. Непрекъснатото му другарство, до последния ден от неговия 98-годишен живот, с велики създатели от българската, съветската класическа и европейска литература способства извънредно за построяването на огромна духовна просвета, въз основа на която се оформят безкомпромисните му критерии за огромно театрално изкуство.

Две години след гибелта му на 6 август 2009 година, издателство " Сиела " пусна от щемпел първокласната книга албум " Със сърце и душа ", съпроводена от DVD. Книга, чието ядро са спомените на Петър Василев за някои от най-крупните представители на българската просвета от ХХ век, както и за популярни актьори на Народния спектакъл.

По самодейност на председателката на читалище " Просвета - 1898 година " в Сладък бунар - Екатерина Иванова, и със съдействието на кметството на 16 октомври от 11 ч. ще се състои паметно утро, отдадено на 110 години от рождението на огромния актьор Петър Василев. Ще има къса художествена стратегия. Слово ще произнесе доктор Стойка Кайракова. Ще бъде открита експозиция с документи и предмети на артиста. Детската театрална натрупа ще бъде наименувана " Петър Василев ".

С огромния съветски артист Борис Ливанов в интервала, когато слага " Братя Карамазови " на Достоевски

Със брачната половинка си Мария

Усамотение край морето

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР