Страните в ООН постигнаха съгласие по ключов договор за защита

...
Страните в ООН постигнаха съгласие по ключов договор за защита
Коментари Харесай

След 10 години преговори: Страните в OОН постигнаха историческо споразумение за океаните

Страните в Организация на обединените нации реализираха единодушие по основен контракт за отбрана на моретата и океаните. Това оповестиха интернационалните организации в неделя.
Прочетете още
Преговорите сред представителите на страните са траяли над 10 години, написа още Би Би Си. Правнообвързващият пакт за запазване и гарантиране на устойчивото потребление на океанското биоразнообразие беше дефинитивно контрактуван след пет кръга продължителни договаряния под управлението на Организация на обединените нации, които завършиха в Ню Йорк в събота, ден след първичния краен период.

" Корабът доближи брега ", сподели председателката на конференцията на ООН  Рена Лий  след последния ден договаряния. Би Би Си написа още, че договарянията са се забавили в резултат на различия по отношение на финансирането и правата за лов на риба.

Договорът се преглежда като основен съставен елемент в световните старания за слагане под отбрана на 30% от международната суша и море до 2030 година Тази цел е известна като " 30 до 30 " и е контрактувана в Монреал през декември. Предстои обособените страни да ратифицират съглашението.

Според " Грийнпийс " до 2030 година всяка година би трябвало да се пазят 11 млн. кв. км океански площи, с цел да се реализира задачата. Много дребна част от намерено море е обект на някакъв тип правна отбрана, като замърсяването, окисляването и несъразмерният лов на риба съставляват все по-голяма опасност съгласно еколози.

Британската медия напомня, че последното интернационално съглашение за запазване на океаните е подписано през 1982 година Става дума за Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, с която е основана зона, наречена намерено море - интернационалните води, в които всички страни имат право да ловят риба, да плават с кораби и да правят научни проучвания, само че от които едвам 1,2 % са предпазени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР