Страните от НАТО може да се споразумеят за въвеждането на

...
Страните от НАТО може да се споразумеят за въвеждането на
Коментари Харесай

The Times: НАТО може да обяви военен Шенген преди срещата на върха през юли

Страните от НАТО може да се спогодят за въвеждането на системата " боен Шенген ", която ще подсигурява свободното придвижване на военни конвои, преди срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли. Това заяви английският вестник The Times, базирайки се на свои източници.

Ръководителят на Съвместното командване по логистика и материално-техническо обезпечаване на НАТО (JSEC), военачалник Александър Золфранк, удостовери в изявление за изданието, че блокът е заинтригуван от понижаване на броя на бюрократичните разпореждания, с цел да усили подвижността си. Освен това военният пълководец се застъпи за засилено съдействие сред страните - членки на алианса, по въпроса за взаимозаменяемостта на оборудването. По-специално той счита за погрешно да се не разрешава на парашутистите от една страна да употребяват парашути от други страни.

През есента на 2017 година Европейски Съюз и НАТО се ангажираха със основаването на системата " боен Шенген ". Инициативата, в началото изразена от няколко балтийски политици, беше интензивно подкрепена от Федерика Могерини, тогавашния началник на дипломатическата работа на Европейски Съюз. Формирането на тази система беше главната цел на основаната през същата година стратегия на Европейски Съюз " Постоянно структурирано военно партньорство " (ПЕСКО), един от основните детайли на която бяха плановете за разширение и подсилване на европейската транспортна инфраструктура, в това число пътища, железопътни линии, мостове, тунели, пристанища и летища, тъй че допустимо най-вече автомагистрали да могат да се употребяват за доставка на тежко и едрогабаритно съоръжение.

По същото време европейските страни започнаха да разискват хармонизирането на своите мощно различаващи се разпореждания за транспорт на военни и други рискови товари, изключително на взривни субстанции. Всичко това трябваше да докара до основаването на " боен Шенген " - система, която в идеалния случай щеше да разреши на конвоите да прекосяват цяла Европа с едно позволение, като стопират единствено за зареждане с гориво и отмора.Тази самодейност беше интензивно подкрепена от НАТО. Със стартирането на програмата ПЕСКО взаимоотношението сред Алианса и Европейски Съюз се ускори доста./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР