Страните от Г-7 и НАТО подписаха споразумения, за да предложат

...
Страните от Г-7 и НАТО подписаха споразумения, за да предложат
Коментари Харесай

ISW: Реакции в Украйна и Русия след срещата на НАТО във Вилнюс

Страните от Г-7 и НАТО подписаха съглашения, с цел да предложат на Украйна дълготрайни задължения за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че НАТО се е споразумяла за пакет от три елементи, който ще даде на Украйна многогодишна стратегия за практическа помощ, основаване на координационен съвет НАТО-Украина. Той ангажира НАТО да разреши на Украйна да се причисли към алианса, без да минава през План за деяние за участие.

Членовете на Г-7 Германия, Япония, Франция, Канада, Италия, Англия и Съединените щати подписаха общ рамков документ, наименуван „ Съвместна декларация за поддръжка за Украйна “, целящ да предложи на Украйна военна, финансова и разследваща поддръжка. Всеки членще влезе в двустранни договаряния за сигурност с Украйна във връзка с документа.

Това проучва в дневния си отчет за фронта в Украйна Институтът за проучване на войната (ISW).

Японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че други страни ще имат опция да се причислят към декларацията на по-късен стадий. Съобщава се също, че общият рамков документ дава обещание незабавни стъпки за бързо даване на цялата нужна поддръжка на Украйна при положение на нова офанзива, само че не прецизира по какъв начин ще наподобява тази поддръжка.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че споразуменията, реализирани на срещата на върха на НАТО, значат, че Украйна ще получи публични гаранции за сигурност, макар че сега нито споразуменията на НАТО, нито на Г-7 дават такива гаранции.

Украйна в действителност обезпечи забележителни съглашения, които ще засилят дълготрайната западна поддръжка и евентуално ще послужат като рамка за евентуално увеличение на западната помощ за сигурността на Украйна.

Украйна обезпечи спомагателни двустранни съглашения за сигурност и защита по време на втория ден от срещата на върха на НАТО на 12 юли. Украинският министър на защитата Олексий Резников подписа съглашения с шведския министър на защитата Пол Йонсон за съдействие в региона на отбранителните поръчки и с френското министерство на защитата за увеличение на френския военна помощ за Украйна със 170 милиона евро.

Украинската президентска канцелария заяви, че Австралия ще изпрати спомагателни 30 бронирани машини Bushmaster в Украйна.

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че Обединеното кралство ще даде на Украйна спомагателни 50 милиона паунда помощ за сигурността, в това число спомагателни муниции за танковете Challenger. Норвежкият министър на защитата Бьорн Арилд Грам съобщи, че Норвегия ще даде спомагателен пакет за поддръжка на NASAM (норвежка усъвършенствана ракетна система земя-въздух), в това число два спомагателни центъра за ръководство на огъня, две стартови единици и аварийни елементи. Японският министър председател Фумио Кишида означи, че Япония ще даде на Украйна 30 милиона $ несмъртоносно съоръжение, в това число системи за разкриване на дронове.

Руското осведомително пространство продължава да показва като цяло въздържан отговор на срещата на върха на НАТО. Много съветски източници твърдяха, че от дълго време са имали достъп до документите за обмисляне на срещата на върха и че нито едно от получените съглашения не е изненада. Много блогъри твърдяха, че срещата на върха е била „ неуспех “ за Украйна, тъй като не си е осигурила неотложно участие в НАТО участие. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев акцентира, че участниците в срещата работят по „ предсказуеми способи “ и че Западът ще продължи да дава на Украйна военна помощ и затова Русия ще продължи да преследва същите цели в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков показа шаблонна реторика на Кремъл, като съобщи, че това е посягане върху съветските ползи в региона на сигурността.

Руският отговор опровергава действителността, че срещата на върха показва степента, в която съветската инвазия през 2022 година е отклонила задачите, за които Кремъл твърди, че е почнал войната. Целта да се предотврати разширението и да се изтласка НАТО от границите на Русия беше едно от декларираните претенции на Кремъл преди нашествието. Кремъл е повтарял тази цел непрестанно през цялата война. Липсата на общо неодобрение евентуално демонстрира, че Кремъл е интернализирал тези провали и желае да избегне прекъсването им. Много съветски източници оповестяват за срещата на върха на НАТО по неутрален и приглушен метод, който не е съпоставим с по-широкото проваляне, което срещата на върха в действителност съставлява за предвоенните цели на Русия.

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции на минимум три бранша от фронтовата линия на 12 юли и съгласно известията реализираха триумфи в някои региони. Генералният щаб на Украйна заяви, че украинските сили не престават настъпателните дейности в направленията Бахмут, Мелитопол (западната част на Запорожка област) и Бердянск (район на границата сред Донецк и Запорожка област).

Украинският общоприет щаб също заяви, че украинските сили са постигнали непълен триумф по линиите Била Хора-Андриевка и Била Гора-Курдюмивка (до 13 км югозападно от Бахмут). Говорителят на украинската Таврийска група войски майор Валерий Шершен съобщи, че украинските сили са постигнали непълен триумф и са напреднали по линията на фронта в посока Бердянск. Руски блогери настояват, че украинските сили също са напреднали покрай Орихово-Василовка (11 км северозападно от Бахмут) югозападно от Велика Новосилка, Донецка област и южно от Орихов в западна Запорожка област.

Руските сили направиха още една серия от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна на 12 юли. Украински военни източници оповестиха, че Русия е изстреляла 15 безпилотни самолета Shahed от Курска област и че украинските сили за противовъздушна защита са свалили 11 от изстреляните безпилотни самолети. По-специално, съветските сили не са нанасяли ракетни удари, ориентирани към украинска инфраструктура през последните няколко дни, до момента в който срещата на върха на НАТО продължава във Вилнюс, държание, което ненапълно се разграничава от предходните съветски модели за осъществяване на ракетни удари, с цел да подхожда на огромни интернационалните политически събития, които са от голяма важност за война в Украйна.

Руското министерство на защитата (МО) заяви, че групата Вагнер е предала съвсем напълно въоръжение и военна техника на МО. Говорителят на съветското МО Игор Конашенков разгласи на 12 юли, че „ Вагнер “ е трансферирала повече от 2000 единици съоръжение и оръжия на съветското МО. Конашенков съобщи, че трансферираните оръжия включват танкове Т-90, Т-80 и Т-72, реактивни системи за залпов огън (РСЗО), зенитно-ракетни системи, гаубици, противотанкови оръдия, минохвъргачни системи, бронирани трактори, бронетранспортьори носители, транспортни средства и дребни оръжия.

Конашенков съобщи, че съветското МО е трансферирало цялата техника и въоръжение в тиловите региони, където съветските ремонтно-възстановителни елементи ще поддържат и приготвят техниката за потребление. Конашенков също твърди, че десетки единици от трансферираната техника в никакъв случай не са били употребявани в бойни условия.

Бившият съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин съобщи, че някои членове на вътрешния кръг на съветския президент Владимир Путин може да го накарат да приключи войната, с цел да го смъкна от власт. Гиркин твърди, че протестът на Пригожин е съумял, което е довело до преразпределение на властта съгласно проектите на настойниците на Пригожин, които Гиркин предложи да включват първия заместник-началник на администрацията на президента Сергей Кириенко, милиардера и прочут персонален банкер на Путин Юрий Ковалчук и ръководители на енергетиката Аркадий и Борис Ротенберг.

Гиркин твърди, че властовата конструкция, в това число министърът на защитата Сергей Шойгу, губернаторът на Московска област Андрей Воробьов и кметът на Москва Сергей Собянин, е отслабена след протеста. Гиркин твърди, че членовете на „ Кооператив Озеро “ – съдружие, сплотяващо дачите на Путин и няколко членове на неговия вътрешен кръг в Ленинградска област – желаят да изгонят Путин в интерес на един от личните си членове, като Пригожин или Кириенко. Гиркин твърди, че „ Ozero Cooperative “ първо има за цел да саботира съветските военни интервенции, отбранителната промишлена база и контрола на тиловите региони, с цел да накара Путин да осъзнае, че би трябвало да одобри провалянето във войната. Гиркин предизвести, че членовете на „ Кооператив Озеро “ ще се насочат към Министерството на защитата, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) и други структури отвън контрола на президентската администрация.

Твърденията на Гиркин евентуално са част от продължаващите му старания да понижи съветската политическа и вътрешна поддръжка за евентуално преустановяване на огъня във войната в Украйна, само че неговото ориентиране към избрани членове от вътрешния кръг на Путин е удивително. Гиркин неведнъж е упреквал Пригожин, че е част от фракцията, аргументираща се в интерес на замразяването на линиите в Украйна, до момента в който Гиркин е аргументирал в интерес на смилащи, продължителни военни старания, както ISW заяви по-рано.

Кириенко по-специално е изтъкнат рупор на Кремъл за вътрешната политика и въпросите на окупацията. Съобщава се, че Кириенко се е позиционирал да разшири политическия си обсег през последните години, в това число в развиването на образованието, надзора на районните избори, развиването на съветския интернет и информативен блок и политически неправителствени организации.

Руското опозиционно издание Meduza, базирайки се на източници от президентската администрация, заяви по-рано, че Кириенко се пробва да се нарежда като вероятен правоприемник на Путин.

Източниците на Meduza считат, че неналичието на връзка на Кириенко с районните държавни управления или бизнеса подкопава вероятностите му, само че означават, че евентуално е в положение да преодолее тези проблеми. Гиркин най-вероятно се пробва да показа Пригожин като директна опасност за режима на Путин, с цел да насърчи по-суровите дейности на Кремъл против Пригожин и да обезсърчи всевъзможни старания за заледяване на фронта в Украйна. Гиркин може да се пробва да дискредитира Кириенко и други хипотетични настойници на Пригожин, с цел да подкопае всякаква поддръжка, която Пригожин може да има измежду всички вероятни останали видни настойници.

Руските публични лица не престават да се борят с въпроса за сигурността на интернационалните граници на Русия. Лидерът на партията „ Справедлива Русия — за истината “ Сергей Миронов разгласи на 12 юли, че е изпратил писмо до съветския президент с апел за възобновяване на граничните войски, които преди този момент бяха премахнати като самостоятелна единица и трансферирани към Федералната работа за сигурност (ФСБ) през 2003 година

Миронов акцентира, че в актуалните условия е ясно, че са нужни изцяло оборудвани и избрани гранични войски за отбрана на съветските гранични зони. ISW по-рано писа, че Миронов е обвързван с Пригожин и по-специално прикани за подсилване на граничната отбрана преди протеста на 24 юни.

Привързаността на фракции към въпроса за граничната сигурност може да е нова точка на напрежение във вътрешнополитическата сфера – на фона на минали нахлувания на напълно съветски проукраински групи в Белгородска област и хипотетични украински удари по разнообразни съветски гранични и тилови региони. Особено в случай че лица, свързани с Вагнер, считат, че съществуващият съветски уред за сигурност не е в положение да обезпечи съответно обезпечаване на граничните региони. Предложението на Миронов за възобновление на граничните войски, самостоятелни от ФСБ, също заслужава внимание, като се имат поради известията, че ръководителят на ФСБ Александър Бортников е взел участие в полемики с белоруския президент Александър Лукашенко по отношение на гаранции за сигурност.

Миронов и някои чиновници, свързани с „ Вагнер “, може би обмислят неочакван случай, при който бойци да бъдат употребявани за личен състав на самостоятелни органи за гранична сигурност.

Руските управляващи в окупирани територии употребяват обещанието за здравно лекуване, с цел да принудят жителите на окупираните територии да получат съветски паспорти и да се реалокират на съветска територия. Ростовският държавен медицински университет (организация, подчинена на съветското Министерство на здравеопазването) съобщи на 11 юли, че четирима лекари от неговите лекари дават медицински услуги в Хеническ, окупираната Херсонска област.

Ростовският държавен медицински университет означи, че в случай че е належащо високотехнологично лекуване, експертите ще провеждат прехвърлянето на пациентите в клиниката в Ростовска област.

Украинският център за опозиция означи, че прехвърлянето в Ростовска област за здравно лекуване е гратис, при изискване че пациентът има съветски паспорт, което допуска, че съветските управляващи употребяват обещанието за здравно лекуване, с цел да принудят хората да получат съветски паспорти и да изоставен украинска територия.

Русия продължава да води украинските деца по-дълбоко в окупираните региони на Украйна и да ги депортира в Русия. Известен съветски блогър разгласява реклама на 11 юли, призовавайки своите клиенти да дарят, с цел да оказват помощ за превозването на деца от Донбас до окупирания Крим.

Блогърът твърди, че даренията на клиентите към този момент са обезпечили прехвърлянето на 200 деца от Донбас и че скоро са нужни повече средства, с цел да се доведат деца в детския лагер „ Олимп “ в Крим. Канал в Telegram, обвързван с окупационната администрация на Херсонска област, също така заяви, че 700 деца на възраст от шест до 16 години са отишли да „ почиват и да подобрят здравето си “ в Кабардино-Балкарската република.

Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко разгласява още веднъж фрагменти от съветския канал „ Оплот ТВ “, в които се твърди, че окупационната администрация на Мариупол е поела попечителството над 444 сираци в Мариупол.

Руските и окупационните управляващи възнамеряват да основат общ стопански макрорегион сред съветските райони и окупираните територии на Украйна. Департаментът за икономическо развиване на Воронежска област съобщи на 10 юли, че е показал план на съглашение за основаването на макрорегион „ Донбаска общественост “, който ще сплоти промишления, теоретичен, учебен и културен капацитет на Воронежка и Ростовска области с окупираните Донецка и Луганска област.

Донбаската общественост има за цел да улесни интеграцията на окупираните Донецк и Луганск в съветската правна, политическа и икономическа сфера и да ускори взаимоотношението в региона на търговията, вложенията, индустриалните връзки, предприемачеството, строителството, превоза и жилищно-комуналните услуги.

Коалицията от Групата на седемте (G7) и НАТО подписаха съглашения, с цел да предложат на Украйна дълготрайни задължения за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли.

Украйна обезпечи спомагателни двустранни съглашения за сигурност и защита по време на втория ден от срещата на върха на НАТО на 12 юли.

Руското осведомително пространство продължава да показва като цяло приглушен отговор на срещата на върха на НАТО. Приглушеният съветски отговор опровергава действителността, че срещата на върха показва степента, в която съветското навлизане през 2022 година е отклонило задачите, за които Кремъл твърди, че е почнал войната.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР