Страните от Г-20 ще подкрепят лицензирането на безвъзмездни патенти за

...
Страните от Г-20 ще подкрепят лицензирането на безвъзмездни патенти за
Коментари Харесай

Страните от Г-20 ще подкрепят безвъзмездни лицензи за ваксини

Страните от Г-20 ще поддържат лицензирането на безплатни патенти за нови ваксини против за произвеждане в разрастващите се страни. Това заяви Reuters, представена от организация " Фокус ", базирайки се на проектоизявление на страните от формата.
В него се показва, че „ водачите на Г-20 се ангажират да предизвикват лицензирането без хонорари, прехвърлянето на технологии и информация и обединяването на патенти “. Според организацията документът се чака да бъде признат в петък на Глобалната здравна среща в Рим, която се провежда от Европейския съюз и Италия като страна-председател на Г-20. Освен членовете на Г-20 се планува присъединяване на ръководители на интернационалните организации.
По тази самодейност производителите на медикаменти ще дарят лицензи за ваксини на страни с ниски приходи. Подобна скица, отбелязва организацията, е била употребена за улеснение на достъпа до медикаменти за ХИВ в Африка. 
 Съединени американски щати ще дарят още 20 милиона дози на други страни по света Съединени американски щати ще дарят още 20 милиона дози на други страни по света
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че страната му ще показа още към 20 милиона имунизационни дози против COVID-19 с останалите държ...
Reuters отбелязва, че за фармацевтичните компании този ход е „ към момента неуместен, само че по-малко коренен “ от безапелационното отричане от патент. 
На съвещание на Генералния съвет на СТО в Женева на 6 май беше решено да се продължат полемиките по отношение на краткотрайното отричане от патенти за имунизациите против ковид, като се вземе поради мащабът на пандемията. Индия и Южна Африка направиха сходно предложение в края на предходната година. Според тях въвеждането на краткотрайни освобождавания от права на интелектуална благосъстоятелност би направило допустимо разширението на производството на ваксини против ковид в света.
Все още няма консенсус по този въпрос в СТО. В момента предлагането на Индия и Южна Африка се поддържа от 60 от 164-те членове на организацията, в това число Боливия, Венецуела, Египет, Монголия и Пакистан. Същия ден от Вашингтон бе обявено, че американската администрация поддържа препоръчаните стъпки по патентите за ваксини. Директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства позицията на Съединени американски щати. По-късно ръководителят на Европейската комисия съобщи, че Брюксел е подготвен да разиска премахването на правата на интелектуална благосъстоятелност за ваксини, само че това няма да докара до производството на спомагателни дози ваксини против ковид най-малко през идната година, тъй че е по-добре да се влага в разширение на индустриалния потенциал.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР