Страните от Европейския съюз вече са блокирали повече от 200

...
Страните от Европейския съюз вече са блокирали повече от 200
Коментари Харесай

ЕС е блокирал над 200 млрд. евро активи на руската централна банка

Страните от Европейския съюз към този момент са блокирали повече от 200 милиарда евро активи на съветската централна банка след началото на войната в Украйна. Сумата е значима и от ден на ден повдига въпроса за започване на полемики по отношение на това по какъв начин могат да бъдат употребявани тези активи, с цел да се поддържа възобновяване на разрушената украинска стопанска система, предава Bloomberg.

Информацията за замразените средства беше получена от Брюксел след приемането на 10-ия пакет от наказания против Русия, който задължи банките да споделят информацията за блокираните активи. Говорителят на Европейската комисия по финансовите въпроси Кристиан Виганд удостовери сумата и добави, че Европейски Съюз желае да се увери, че Русия ще заплати за вредите, които аргументи в Украйна. Същата поръчка направиха и страните от Г-7 по време на последната си среща в Хирошима.

Отделно Европейски Съюз е блокирал и 24.1 милиарда евро частни средства на руснаци, свързани с Кремъл. В 10-те пакета със наказания против Русия са включени над 1500 физически лица. В изявление за Bloomberg представителят на Европейска комисия споделя още, че Брюксел, дружно с ротационния ръководител на общността Швеция, интензивно търсят метод да бъдат употребявани замразените съветски активи в интерес на възобновяване на Украйна.

Водят се диалози и с други страни, с цел да бъде открито решение на по-широко равнище на този проблем. Ситуацията обаче е сложна – и на техническо, и на юридическо равнище, споделя още Виганд. Очакванията са, че тематиката ще бъде съществена за срещата на европейските водачи през юни.

Използването на замразените съветски активи се разяснява постоянно, изключително на фона на разрушенията на градската инфраструктура през последните месеци, породена от всеобщите ракетни обстрели, които прави съветската войска. Bloomberg разяснява преди време, че в Европейски Съюз се дискутира вид замразените съветски активи да бъдат вложени, а облагите от тези вложения – предоставени на Киев. Според европейското законодателство замразените активи се възвръщат, откакто глобите против субектите бъдат анулирани.

На 24 май Еврокомисията е имала среща с основаната в Белгия Euroclear – най-голямата клирингова и сетълмент къща в света, на която е разискван въпросът с потреблението на съветските активи, съгласно информация на Financial Times. Изданието отбелязва, че единствено през първото тримесечие на 2023 година компанията е натрупала 734 млн. евро лихви от сетълмента на глобени съветски активи.

Не е доста ясно на кого действително принадлежат тези средства, разяснява източник на FT. Според него потреблението им в интерес на Украйна към момента е „ неразучена територия “ и доста евентуално може да бъде реализирано. Запознат с диалозите пък твърди, че самите къщи не са напълно наясно какво да вършат с тези средства и са склонни да ги пренасочат към Украйна.

Подходът може да бъде употребен и за други сетълмент къщи – като да вземем за пример основаната в Люксембург Clearstream. Руски сътрудници на Euroclear са предявили претенции за средствата, насъбрани по сетълмента на съветските замразени активи, само че от компанията бяха безапелационни през март, че няма да дават облагата, до момента в който обстановката не се обясни, напомня още FT. Казусът може да бъде комплициран от обстоятелството, че компанията е просто „ настойник “ на активи и би трябвало да бъде издирван салдото сред тази ѝ роля и желанието да се поддържа Украйна.

Самото белгийско държавно управление към този момент разгласи, че счита да употребява налозите, които Euroclear внася в хазната от облагите от действия с съветски активи, в поддръжка на Украйна – за военна и финансова помощ, както и за финансиране на дейностите за поддръжка на бежанците от войната. Според осведомени Белгия ще получи най-малко 625 млн. евро налози върху лихвите от компанията през тази година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР