Страните от Европа и Централна Азия бележат напредък по отношение

...
Страните от Европа и Централна Азия бележат напредък по отношение
Коментари Харесай

Световната банка с огромна хвалба за България: Направили сте всичко за вашите жени

Страните от Европа и Централна Азия бележат прогрес по повод равенството сред половете - през последните две години в района са осъществени 15 промени в законодателството, ориентирани към възстановяване на икономическото приобщаване на дамите, се споделя в нов отчет на Групата на Световната банка, озаглавен " Жени, бизнес и законодателство 2018 ".

Въпреки това, страните в района изостават с обезпечаването на съответна отбрана на дамите от принуждение, изключително на работното място, оповестява БГНЕС. Все още необятно публикувани в района са ограничавания за дамите да заемат избрани работни места, се споделя в отчета, който излиза всеки две години и проучва законите, ограничаващи заетостта и предприемаческата активност на дамите в 189 страни, в това число 25 страни от района на Европа и Централна Азия.
В петото си издание отчетът вкарва система за оценяване от 0 до 100, с цел да се направи по-добро следене на напредъка при използването на промени. Всяка следена страна получава точки по всеки един от седемте знака, които се преглеждат в отчета, а точно: достъп до институции, предписание със благосъстоятелност, претовареност и стимулиране на заетостта, достъп до правосъдната система, достъп до заем и отбрана на дамите от принуждение.
" Страните в района на Европа и Централна Азия нормално не разграничават дамите и мъжете в доста от знаците на „ Жени, бизнес и законодателство “. Въпреки това, неналичието на съответна отбрана против домашното принуждение или полов тормоз на работното място, както и съществуването на ограничавания във връзка с заетостта, може да понижи евентуалните приходи на дамите и да ограничи присъединяване им в пазара на работната мощ ", споделя Рита Рамальо, старши управител мениджър „ Глобални знаци “ в Група на Световната банка, която реализира подготовката на отчета „ Жени, бизнес и законодателство “.
През последните две години няколко страни са премахнали правните бариери пред заетостта на дамите. В Босна и Херцеговина са отстранени редица ограничавания за заетостта на дамите, в това число работни места, които се смятат за тежки, нездравословни и пък работа под вода. България е посочена в отчета като страната, която е премахнала всички ограничавания пред заетостта на дамите, а в Таджикистан е анулирано ограничаването за работа на дамите нощна промяна.
Въпреки това в 14 страни от района съществува възбрана за работа на дамите в някои браншове, а в девет страни съществува възбрана за осъществяването на избрани типове работа, считана за рискова, тежка или морално неприемлива. Средно, районът записва 77 точки по индикатора за претовареност, като единствено две страни, Латвия и Литва, означават оптималните 100 точки.
Други промени, прилагани в района, в това число и в Албания, включват приемането на нов кодекс на труда, с който се вкарва равно заплащане за мъжете и дамите, заемащи равностойни работни позиции. По сходен метод в Турция е признат нов закон за възбрана на дискриминирането на работното място, учредена на пола, като същото се отнася и за покачванията. Азербайджан и Молдова са приели законодателство за идентична възраст при пенсиониране на мъжете и дамите, както и за погашение на цялостните осигуровки. В Албания и Молдова бе въведен заплатен отпуск по бащинство, което ще помогне на дамите да продължат работата си след основаване на семейство.
Регионът демонстрира най-незадоволителни резултати във връзка с построяването на система за кредитиране, което лимитира достъпа на дамите до капитал. Седем страни получават 0 точки по този индикатор, а единствено две - 100 точки, до момента в който като цяло резултатът на района е 33 точки. Ниски са индикаторите и в региона на отбраната на дамите от принуждение - тук районът означи 59 точки. Почти една четвърт от страните в района нямат закони против издевателството на работното място. На фона на нуждата в района да се направи повече за отбраната на дамите от принуждение, в Литва е реализиран прогрес, където е признат нов закон за възбрана на половия тормоз в образованието и са въведени гражданско-правни средства за отбрана от полов тормоз на работното място.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР