Страните членки трябва да намалят потреблението на газ с 15

...
Страните членки трябва да намалят потреблението на газ с 15
Коментари Харесай

Страните членки на ЕС трябва да намалят потреблението на газ с 15% до края на март 2022г.

Страните членки би трябвало да понижат потреблението на газ с 15 на 100 сред 1 август т.г. и 31 март следващата година. Това е заложено в новия правилник на Европейската комисия за ограничението на потреблението на синьо гориво през зимния интервал в Общността, съобщи БНР.

Мярката е по отношение на опасенията за фрапантно понижаване на вноса на газ от Русия и последните изказвания на президента Владимир Путин в тази тенденция.

Новият правилник ще разреши на Комисията да заявява, след консултация със страните членки, " паника на Съюза " за сигурността на доставките, като по този метод постанова наложително понижаване на търсенето на газ на всички страни от общността.

Тази мярка може да бъде задействана, когато е налице значителен риск от сериозен дефицит на синьо гориво или извънредно високо негово търсене. Държавите би трябвало да обновят националните си проекти за изключителни обстановки до края на септември, тъй че в тях да е ясно по какъв начин имат намерение да отговорят на задачата за понижението, като ще са длъжни да рапортуват на Комисията всеки два месеца.

Тези, които ще желаят солидарни газови доставки, ще са длъжни да покажат подхванатите ограничения за понижаване на вътрешното ползване. В помощ на страните Комисията е приела европейски проект за съкращаване на търсенето на газ, който дефинира ограниченията, правилата и критериите за координирани дейности в тази тенденция.

Където е допустимо, би трябвало да се минава към сила от възобновими източници, само че като краткотрайна мярка се позволява и използването на въглища, петрол и нуклеарна сила.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР