Страните членки от Европейския съюз отчитат значителни разлики в нивата

...
Страните членки от Европейския съюз отчитат значителни разлики в нивата
Коментари Харесай

България е с най-ниското индивидуално потребление в целия ЕС за 2022 г.

Страните членки от Европейския съюз регистрират обилни разлики в равнищата си на фактическо самостоятелно ползване през 2022 година  Те варират от 67% от междинното ниво в Европейски Съюз в България до 138% в Люксембург.

Това демонстрират най-новите данни на Евростат, представени от Българска телеграфна агенция.

У нас фактическото самостоятелно ползване на глава от популацията, изразено в стандарти за покупателна дарба, е достигнало 67% от междинното за Европейски Съюз през 2022 година, нараствайки по отношение на 65% регистрирани през 2021 година и 58% през предпандемичната 2019 година

Фактическото самостоятелно ползване включва артикули и услуги, които са фактически употребявани от жителите на съответната страна, без значение дали те се купуват и заплащат от семействата, страната или организации с нестопанска цел.

Показателят се преглежда като индикатор за материалното богатство на семействата, изясняват специалистите на статистическата организация.

Миналата година 9 страни членки са имали по-високо от междинното за Европейски Съюз фактическо самостоятелно ползване на глава от популацията, изразено в стандарти за покупателна дарба.

Най-високи равнища са регистрирани в Люксембург (38% над междинното за ЕС), Германия (19% над междинното за ЕС) и Австрия(18% над междинното за ЕС).



Междувременно 18 страни членки са отчели по-ниско от междинното за Европейски Съюз фактическо самостоятелно ползване на глава от популацията, изразено в стандарти за покупателна дарба.

Най-ниски равнища са имали България (33% под междинното за ЕС), Унгария (28% под междинното за ЕС) и Словакия (27% под междинното за ЕС).

Освен във връзка с фактическо самостоятелно ползване, през 2022 година България е на последно място в Европейски Съюз и по БВП (БВП) на човек от популацията, като индикаторът е на ниво от 59% от междинното за Европейски Съюз. С малко по-добри резултати са Словакия и Гърция (68% от междинното за Европейски Съюз равнище за всяка).

По отношение на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, страната ни отбелязва усъвършенстване през 2022 година – с 2% по отношение на 2021 година и с 6% спрямо 2019 година

Най-висок БВП на глава от популацията по отношение на междинното за Европейски Съюз ниво регистрират Люксембург (161% от междинното за ЕС), Ирландия (133% от междинното за ЕС) и Дания (37% от междинното за ЕС).

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР