Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията

...
Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията
Коментари Харесай

Проф. Мурджева каза трябва ли преболедувалите К-19 да се ваксинират

Страничните резултати като зачервяване на мястото на слагането на инжекцията или краткосрочната болежка се срещат и при други ваксини и не вършат имунизацията против ковид рискова, тя е новаторска и ефикасна.

Това съобщи в телевизионно изявление проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния имунизационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Ваксината против ковид не би трябвало да се слага на хора с тежки алергии и такива, които сега прекарват остри инфекции, в това число и COVID-19, съобщи проф. Мурджева.

„ Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е нараснал “, сподели тя.
„ Ваксините се слагат на хора в положително здраве, това се прави и при дребните деца. Тези ваксини за Коронавирус не би трябвало да вършат изключение от това предписание “, сподели Мурджева.

Що се отнася до обстановка, в която човек към този момент се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен стадий, проф. Мурджева сподели: „ Това са хипотези и във етапите на изпитване на другите ваксини няма никакви данни за такива резултати. Когато вършим този избор, би трябвало да оценяваме съотношението полза-риск.

Ваксините са регистрирани, минали са проби – изгодата неимоверно е по-голяма, в сравнение с възможните опасности, това е потвърдено. Всички останали сюжети са в границите на хипотезите “.

Риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни болести, по тази причина тези случаи би трябвало да се преценят самостоятелно с присъединяване на персоналния доктор, посъветва още Мурджева.

Според нея преболедувалите ковид могат също да се имунизират след петия месец, когато антителата в организма им стартират да спадат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР