Страни от НАТО са купили 14 щурмови самолета Су-25 от

...
Страни от НАТО са купили 14 щурмови самолета Су-25 от
Коментари Харесай

МО опроверга „Блумбърг“ за пратени в Украйна наши Су-25


Страни от НАТО са купили 14 щурмови самолета Су-25 от България и са ги предали на Украйна. Това заяви организация „ Блумбърг “, базирайки се на нидерландски изчерпателен план. Министерството на защитата отхвърли.

В обявата не се загатва по кое време страни от Алианса са закупили Су-25, нито са дадени детайлности по кое време и по какъв начин са предоставени на Украйна. Нидерладският изчерпателен план загатва, че и Северна Македония е дала на Киев 4 машини.

Преди 6 месеца полски уебсайт излезе с сходна информация, а тогавашният министър на защитата Драгомир Заков я опроверга и я назова хибридна.

През есента на предходната година стана ясно, че България разполага с 14 Су-25 - това е същата численост, за която в този момент се твърди, че е продадена на страни от НАТО.

Министерството на защитата отхвърли информацията на „ Блумбърг “ за продадени самолети от наша страна: „ Министерството на защитата не е продавало и/или предоставяло на страни от НАТО самолети Су-25, предопределени за Украйна. “

По-рано денем и министърът на външните работи разгласи, че не знае нищо по случая.

„ Не съм осведомен, от вас узнавам и за жалост не мога да ви отговоря на този въпрос “, сподели Николай Милков.

Още напролет на 2022 година се появиха изказвания, че прехвърлянето на българска бойна техника става през Полша.

„ Има една опция, самолети, които в миналото зачислени във Военновъздушни сили и снети от въоръжение и продадени на трети страни да са стигнали по един или различен метод до Украйна, само че те са на част от формалната българска помощ. В доста случаи ние не можем да кажем къде се намират сега системи с генезис България “, съобщи Йордан Божилов, специалист по национална сигурност.
През декември българския парламент реши да изпрати военна помощ на Киев по лист, само че той остана засекретен.

„ В листата авиационна техника и съоръжение не попада. Вече какво частни компании са продавали следва Министерски съвет да каже имало ли през тази година позволения за експорт на частни компании на авиационна техника “, сподели ръководителят на парламентарната комисия Христо Гаджев.

Според специалисти при започване на 90-те България разполага с към 40 машини Су-25, наричани летящи танкове. Част от тях са снети от доклад и продавани на лицензирани оръжейни компании, за които е по-изгодно да ги пласират на части.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР