Странен вкус в устата, който се появява без видима причина,

...
Странен вкус в устата, който се появява без видима причина,
Коментари Харесай

Различният дъх в устата - ориентир за здравословното ви състояние

Странен усет в устата, който се появява без забележима причина, може да служи като добра диря за лекаря при диагностиката.

Много лекари, когато преглеждат пациент, го питат дали има необикновен усет в устата. Има основателни аргументи за този въпрос, защото редица болести са съпроводени от смяна на усета в устата. Това е отличен ориентир за слагане на точна диагноза. Така че, дано да разберем какъв е усетът на някои заболявания, защото всяка болест в действителност си има собствен усет.

Сладък

След десерт известно време се усеща наслада в устата. Но има обстановки, когато тази наслада се усеща, без значение какво е ял индивидът. И по този начин, вероятните аргументи за завладяващ сладостен послевкус може да са:

Отравяне. Токсините в тялото засягат няколко системи от органи по едно и също време, тъй че отравянето постоянно е съпроводено от смяна на усета. Ето за какво, в случай че имате контакт с пестициди, фосген или други токсини, по-добре е неотложно да се свържете с токсикологичния отдел на болничното заведение за бърза диагностика на болестта.

Нарушено произвеждане на хормона инсулин. Причината за обсесивната наслада в устата може да бъде прекалено количество захар в кръвта, предизвикано от нарушавания във функционалностите на панкреаса. Механизмът на явлението е много елементарен: захарта от лимфната система навлиза в слюнката, подслаждайки я.

Ето за какво е по-добре неотложно да посетите ендокринолог, да определите равнището на захарта в кръвта си, с цел да не провокирате развиването на диабет. Дисфункцията на панкреаса също може да аргументи сладко-кисел усет в устата, който постоянно е съпроводен от киселини. Това е първото съмнение за панкреатит.

Проблеми с нервната система. Ако нервните нишки са развалени, мозъкът не може да обработи вярно получената информация, което води до сладникаво чувство в устата. Честите бактериални и вирусни инфекции могат да бъдат причина. В този случай би трябвало да си извършите общ кръвен тест и да отидете на терапевт.

Продължителен стрес. Хормонът на напрежението има наклонност да покачва равнищата на кръвната захар. Ето за какво, по време на интервали на меланхолия, хората постоянно могат да усетят наслада на езика си, която се появява незабавно след появяването на стресова обстановка.

Заболявания, породени от излагане на Pseudomonas aeruginosa. Това е бактерия, която визира белите дробове или устната празнина и също провокира блудкав послевкус. Всичко е обвързвано с метаболитните артикули на този микроорганизъм.

След отричане на цигарите. В началото, когато човек се е отказъл от пушенето, след хранене усеща наслада в устата.

Киселини

Този проблем е съпроводен освен от кисел усет в устата. Често човек е смутен от киселини и от оригване. Помислете за вероятните аргументи за тези феномени:

Заболявания на стомашно-чревния тракт. Гастрит, язва, рефлукс и други болести на стомашно-чревния тракт постоянно имат признаци на нараснала киселинност. Придружаващите признаци като болежка в горната част на корема, проблеми с изпражненията, общо намаляване на тялото и от време на време гадене могат да подсказват за тези болести. В този случай би трябвало да се свържете с гастроентеролог допустимо най-скоро.

Заболявания на зъбите. Не е мъчно да се досетите, че оралните проблеми съвсем постоянно трансформират усета в устата. Кариесът, пародонтитът и други зъбни проблеми предизвикват киселинност в устата. Ако съпътстващите признаци са зъбобол и отичане, би трябвало да посетите дентална клиника.

Бременност. Увеличаването на размера на матката предизвиква напън в коремната празнина и предизвиква киселини.

Нощни киселини. Ако ядете доста храна през нощта, на сутринта в устата ви ще се появи противен послевкус.

Горчиво

Горчивината в устата е най-неприятният симптом. Може да има няколко аргументи за това, а точно:

Заболявания на черния дроб и жлъчната система. Жлъчката има горчив усет и при болести на тези органи сокът ѝ попада в устната празнина, причинявайки пареща мъка. Това може да бъде холецистит, камъни в жлъчката и други болести. Съпътстващи признаци: гадене, остра болежка в горния десен ъгъл на корема. Необходима е консултация с гастроентеролог.

Злоупотреба с мазни храни. Те също по този начин предизвикват несъразмерна секреция на жлъчката.

Любовта към спиртните напитки може да е причина за появяването на мъка в устата.

Честото потребление на медикаменти за алергия. Причината за това е въздействието върху имунната система, което провокира общи разстройства в работата на стомашно-чревния тракт и жлъчната система.

Солено

Този проблем нормално се провокира от несериозни фактори. Но въпреки всичко казусът може да се дължи и на инфекциозни болести. Възможните аргументи са:

Бактериални и гъбични болести на назофаринкса. Ако такива болести са съпроводени от обособяване на слуз, може да се усети солен усет, който се предизвиква непосредствено от навлизането на това вещество в устната празнина.

Заболявания на слюнчените жлези. Много патогенни микроорганизми нарушават работата на слюнчените жлези. Трябва да посетите ортодонт.

Злоупотреба с алкохол, тютюневи произведения и сладки питиета. Това се дължи на увреждане на устната лигавица, написа Woman.bg.

Липса на добра хигиена на устната празнина. В този случай би трябвало да миете зъбите си по-често и да пиете до 2 литра вода всеки ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР