Страната ни не разполага с излишно оръжие, което да предостави

...
Страната ни не разполага с излишно оръжие, което да предостави
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: България не разполага с излишно оръжие, което да предостави на Украйна

Страната ни не разполага с ненужно оръжие, което да даде на Украйна. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването „ Събуди се “ на Нова телевизия. 

 

Само за два месеца Министерството на защитата на два пъти оказва филантропична помощ с медицински пакети и зимни дрехи за Украйна. Има съглашение и за военно-техническа помощ. „ Българските въоръжени сили подсигуряват суверенитета и териториалната целокупност на страната. Тези отговорности ние изпълняваме с наличното изправно оръжие. Политическият хайлайф би трябвало да направи добра преценка: Ако дарим изправна техника, никой нищо няма да ни подари. Ще би трябвало да си купим за след 3, 4, 5 години. Ние нямаме с какво въоръжение да запълним вероятно този интервал “, акцентира той.

 

„ Съюзна страна от Алианса да ни носи въздушното дежурството, за мен ще бъде позор. Българската авиация има 110 години история и се надявам българските политици да не скъсат страниците в тази история. От 1951 година, в продължение на 71 години, без спиране, бойно дежурство носи изтребителната ни авиация ", сподели министърът. 

„ Противопоставянето на експертизата с политиката докара до това, че ние сега нямаме западен аероплан, с който да носим бойното дежурство “, посочи министър Стоянов. По думите му е належащо да се подписа вторият контракт за самолети Ф-16, защото в него е планувано въоръжение и аварийни елементи. Ако имаме контракт единствено за първите осем самолета, те ще стоят на земята “, уточни той.

Необходими са и така наречен самолети на лизинг или нови, с които да се носи бойно дежурство вероятно след 2023 година, докато действително може да се извършва с МиГ – 29, и застъпването със самолети F-16, което е нескончаем развой.

" Министерството на защитата приготви план за капиталов разход за придобиване на вторите осем самолета F-16 и план за капиталова стратегия. Още в първия ден от работата на 48-ото Народно заседание, 19 октомври, те ще бъдат импортирани в Народното събрание ", заяви министърът на защитата

По думите му - извънредно значимо е да се подхващат действителни дейности и да се вземат решения, с цел да се подсигурява носенето на бойно дежурство за защита на въздушното пространство от изтребителната ни авиация. „ Това е конституционно обвързване на българските Военновъздушни сили ", безапелационен беше той.

По тематиката за даване на въоръжение на Украйна, която също се обрисува измежду водещите за новия парламент, министърът на защитата Димитър Стоянов уточни, че досега страната ни оказва помощ в границите на настоящото решение на Народното събрание.

 

" Вчера имаше хакерска атака и към уеб страницата на Министерството на защитата, в границите на общата офанзива към интернет страници на български институции. Кибератаката беше отразена добре и няма провали ", сподели министърът на защитата Димитър Стоянов. ;

 

" България не е взела участие във взривяването на Кримския мост, както беше потвърдено и от нашите служби. Страната ни не е слабото звено в НАТО, каквито мнения се появиха ", уточни той. По думите му - Алиансът ни приема като благонадежден съдружник.

 

„ Източният фланг към този момент е заздравен, основани са четири многонационални бойни групи. В рамките на тази стратегическата идея, България не прави изключение. Утре в Ново село ще има гала, където ще бъде трансферирана отговорността за бойната група с рамкова страна на Италия, с България като страна – хазаин и чакаме другите, декларирали предпочитание, да се включат в групата. Надяваме се до края на декември групата да бъде оперативно подготвена “, посочи министър Стоянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР