Страната ни е спечелила 1,6 млрд. лв. само миналата година

...
Страната ни е спечелила 1,6 млрд. лв. само миналата година
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Страната ни е спечелила 1,6 млрд. лв. само миналата година от продажба на военна продукция

Страната ни е спечелила 1,6 милиарда лева единствено предходната година от продажба на военна продукция, увери в ефира на бТВ икономическият министър Богдан Богданов пред бТВ.

" Само за последната година, приказваме 2021 и 2022, износът е повишен с над 200%. Така че на пазара сега има огромна потребност от сходен вид материали, муниции и оръжие ", изясни Богданов.

От началото на войната са наети 20 000 нови служащи в оръжейната промишленост, само че търсенето на фрагменти е доста по-голямо от предлагането.

" Към момента директно ангажираните са към 70 000 души. Косвено – над 200 000 души непряко са ангажирани в производства, съпътстващи производството на муниции и различна профилирана техника. Специално за цялата стопанска система приказваме за 2 % и това дава отражение - забележителен растеж, който сме отчели през последната година ", добави министърът.

Според представител на оръжейната промишленост основатели на търговията са не различен, а самите прифронтови страни - Словакия, Полша, Румъния. Тези страни са директно застрашени от това Русия да стигне покрай границите им, в случай че Украйна не спре нашествието на Путин. Те заплащат от личните си бюджети снарядите, които поръчват. Чехия също е измежду най-големите потребители на българско оръжие.

Оборотът на ВМЗ Сопот е повишен с 830% от началото на 2023 г. 

" Взели сме на работа от предходната година към 500 нови служащи, търсим още. В момента сме към 1165 души и търсим още ", споделя шефът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев.

Според някогашния началник на ВМЗ Сопот Иван Гецов България е на едно от първите места в света по произвеждане на оръжие на глава от популацията.

" Трябва да кажем, че това е една извънредно значима промишленост за България. Факт е, че ние имаме огромен индустриален потенциал. Този потенциал е значимо да се резервира и да се гради и ние да не разделяме предприятията на частни и държавни. Това е българска индустрия. Българските компании са конкурентоспособни. Но тук въпросът е и как България пази тази индустрия. Как се грижим предприятията да са ефективни и хората в тях да са в сигурност. Много е значимо тук на фона на случаите, които се случиха. Ние би трябвало да си отговорим за какво се случиха, има способени органи ", разяснява още икономическият министър Богдан Богданов.

Собственикът на частни оръжейни фабрики Емилиян Гебрев към този момент изрази съмнение, че честите гърмежи в оръжейни хранилища у нас са бойкот. И позволи, че може да се инициират от външни сили. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР