Страната ни е похарчила около 2 млн. лева при акцията

...
Страната ни е похарчила около 2 млн. лева при акцията
Коментари Харесай

Държавата си търси парите за спасяването на ”Вера Су”

Страната ни е похарчила към 2 млн. лв. при акцията по изваждането на кораба от плитчините край Камен бряг. Там плавателният съд прекара повече от месец. Ако парите не бъдат върнати на страната, страната ни ще търси средствата по правосъден ред - ще наеме юристи, специалисти по морско право, разгласи зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов, представен от Българската национална телевизия.

Корабособственикът на кораба “Вера Су” е оповестил “напускане на кораба”, сега тече процедура по изясняване на финансовите взаимоотношения.

ФрогНюз напомня, че всичко стартира на 20 септември, откакто плаващият под панамски байрак транспортен съд “Вера Су” заседна край местността Яйлата. Четири дни институциите у нас нямаха реакция.

На 24 септември от Басейнова дирекция взеха проби край водите, а резултатите демонстрираха, че има следи от нитритен азот. Същият ден институциите са отхвърлили проекта на притежателя на кораба и застрахователите за оправянето с рецесията. Два дни по-късно еколози надигнаха глас, че във водите на Черно море има съществено замърсяване и опасност от екологична злополука, само че институциите бездействат. Ден по-късно транспортният министър разпореди стартирането на интервенция по спасяването на “Вера Су”.

Тя обаче претърпя неуспех. Акцията стартира в понеделник (27 септември), когато към заседналия в скалите край Яйлата транспортен съд бяха пратени кран и баржа. Баржата обаче заседна, а машината, която трябваше да опакова азотните торове, се скапе. Това наложи взимане на друго решение - товарът да се трансферира с щипките на крана. Кадри в обществените мрежи обаче демонстрираха, че азотните торове се изсипват във водите на Черно море. Ден по-късно оповестиха преустановяване на интервенцията, а Министерството на околната среда и водите изрично уточни, че не е разрешавало сходни начини. Шефът на “Морска администрация” бе уволнен.

Наложи се българските управляващи да потърсят задгранична помощ. Извършено бе подсилване на кораба, което да го защищити от превръщане поради неприятното време, а в това време стана ясно, че “Вера Су” потъва. Екипажът обаче отхвърли да напусне борда. Дни по-късно бе евакуиран.

След като на 9 октомври вълните започнаха изцяло да заливат кораба, министър Алексиев разгласи съмнението си, че турският притежател на кораба преднамерено забавя каквито и да е било дейности, с цел да може да се възползва от застраховка след потъването на кораба.

Първият водолазен оглед сподели, че машинното поделение на кораба е запълнено с вода, което значи, че на личен ход корабът не може да се придвижва, даже и да бъде освободен от скалите, и на процедура към този момент се води потънал. Същия ден от Министерство на околната среда и водите успокоиха, че няма открити съществени разминавания в индикаторите на биологичната среда.

Началото на избавителната интервенция бе отсрочено поради мудна връзка с корабособственика, близостта до естествен резерват и неяснотите и в морското право за реакция при засядане на кораб в непозната акватория. В същото време бе регистрирано повишение на концентрацията на амониев азот към кораба.

Окончателно корабът беше изведен на 26 октомври.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР