Страхове от дефлация в Китай, тъй като цените рязко падат

...
CPI беше нулев месец преди това.Прочетете повече: Падащите цени в
Коментари Харесай

CPI беше нулев месец преди това.

Прочетете повече: Падащите цени в Китай може да са лоши за всички

Имаше надежди, че бизнесът ще процъфтява в Китай, тъй като той се отвори отново след тежки ограничения за блокиране, което от своя страна потенциално би помогнало на по-широката световна икономика.

Но на фона на признаци на забавяне на възстановяването и ниско доверие на потребителите, има са опасения, че страната сега може да навлезе в епоха на много по-бавен икономически растеж, което води до стагнация на цените и заплатите.

Длъжностни лица казаха в сряда, че индексът на цените на производител (PPI) също е намалял с 4,4% на годишна база по-рано, 10-то поредно понижение на фабричните цени.

Падащите цени в Китай може просто да са лоши за всички

Това е в контраст с много западни нации, включително Обединеното кралство, които се борят с висока инфлация. Това накара централните банки да повишат лихвените проценти в опит да забавят темпото на нарастващите цени.

Гари Нг, старши икономист в Natixis, каза, че последните данни „показват по-бавно от очакваното икономическо възстановяване на Китай не е достатъчно силен, за да компенсира по-слабото световно търсене и да повиши цените на суровините."

Данните предизвикаха призиви към властите в Пекин да предприемат допълнителни действия за стимулиране на икономиката, въпреки че някои смятат, че това може да е само временно проблясък.

Прочетете повече:
Политиката на Китай за нулев COVID се обвинява като свиване на икономиката
Засегнатият от кризата град разкрива колко жесток може да бъде жилищният бум в Китай

Китайските власти също омаловажават опасенията за дефлацията.

Liu Guoqiang, заместник-управител на централната банка, прогнозира миналия месец, че няма риск от дефлация през втората половина на годината, но предупреди, че икономиката все още се нуждае от време, за да се възстанови до нормални след пандемията.

Годишният спад на индекса на потребителските цени миналия месец се дължи на резкия спад в цените на свинското месо, който дойде след като проливните дъждове навредиха на доставките.

Но за месец -на месечна база всъщност се е повишил с 0,2%, воден от скока на ваканционните пътувания.

Китай регистрира среден индекс на потребителските цени от 2% през 2022 г., а властите в Пекин са си поставили цел от около 3% за тази година.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР