Страхотна идея за постна баница - с праз и зелен

...
Страхотна идея за постна баница - с праз и зелен
Коментари Харесай

Постна баница с праз и зелен лук

Страхотна концепция за постна баница - с праз и зелен лук, ще си оближете пръстите

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 700 г
● вода - 500 мл вряла
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● олио - 100 мл
● брашно - 50 г (за доомесване)

За плънката


● праз лук - 2 стръка
● зелен лук - 4 стръка
● червен пипер - 1 ч.л.
● черен пипер - на усет
● сол - на усет
● олио - 30 мл за пържене

Начин на подготвяне

Тази постна баница с праз и зелен лук е доста вкусна.

Тъй като в този момент се изучавам да работя с тесто, не всичко е идеално, само че усетът на тази баница с домашни кори е превъзходен. Аз направих половин доза, тъй като формичката ми е мъничка, а и желаех да ревизира какво тъкмо ще се получи. Е, получи се! Много съм удовлетворена, несъмнено ще я направя на Бъдни вечер още веднъж, само че тогава ще е цяла доза?

В купа изсипах авансово пресято брашно, прибавих солта и захарта. С помощта на лъжица започнах да разбърниквам, до момента в който наливах по малко от водата. Първоначално с лъжицата, а по-късно на ръка замесих тесто.

Оставих го да си почине, като го обмазах с лой и покрих със стреч фолио. През това време направих плънката. Почистих и измих праза и зеленият лук. Нарязах на ситно и запържих в лой на междинна температура. Към края прибавих подправките и смъкнах от котлона, с цел да изстине.

Тестото разделих на две равни половини. Разточих едната половина, като я намазах добре с олио. Върху разточената кора направих няколко разреза (вижте снимките) и сгънах всяка част, поставяйки я върху другата. След всяко прегъване донамазвах с олио.

Когато всичко беше готово, разточих леко и сложих в авансово намазнена с олио тавичка. Върху тестото изсипах плънката, която запържих авансово в тиган, а върху нея сложих и втората част от тестото за баница, която нагънах като първата.

Изпекох на 180°C в предваротелно загрята фурна до златисто.

Когато извадих баницата с праз, натроших горния пласт благодарение на лъжица, напръсках с вода и задуших под забрадка за 10 - 15 минути.

Ако не постите, към плънката с праз и зелен лук може да добавите 1-2 лъжици кисело мляко.

Към плънката от праз може да добавите и гъби, също става доста вкусно.

За Ваше облекчение снимах малко по малко по какъв начин тъкмо надиплям тестото, тъй като не съм сигурна дали излиза наяве от описанието.

Пробвайте тази прелестна постна баница с праз и зелен лук и няма да съжалите.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР