Страхът, изпитан по време на кошмари, помага да се справите

...
Страхът, изпитан по време на кошмари, помага да се справите
Коментари Харесай

Какви са ползите от сънуването на кошмари

Страхът, изпитан по време на кошмари, оказва помощ да се справите със напрежението в действителния живот. Това умозаключение направиха учени от университета в Женева. Резултатите от тяхната работа са оповестени на портала Human Brain Mapping.

В изследването са взели участие 18 души. Учените са следили мозъчната им интензивност по време на сън и са разкрили, че когато доброволците сънували кошмари, са задействали инсулата и цингуларния гирус на мозъка, които са виновни за напрежението.

По-нататъшни наблюдения откриват, че в будно положение тези области на мозъка демонстрират понижаване на интензивността.



В тази връзка малко по-рано учени от Калифорнийския университет в Бъркли открили, че неналичието на бездънен (бавен) прави човек уязвим на стрес и покачва тревогата.

Здравият сън се състои от две етапи, редуващи се през нощта - бърза (стадий на бързо придвижване на очите) и мудна. В случай на осемчасов сън, етапа на дълбокия сън е към 80-90 минути.

След горепосоченото изобретение учените провели различен опит, в който участниците били задължени да водят дневници, в които да записват сънищата си, както и страстите, които те предизвиквали. След седмица водене на дневник на участниците били показани неприятни изображения с принуждение и друго шокиращо наличие. Сканирането на мозъка посочило, че доброволците, които постоянно сънували кошмари, реагират доста по-спокойно на изображенията от останалите.



От това учените заключили дефинитивно, че кошмарите наподобява закаляват човек и в дълготраен проект оказват помощ да оцелее в стресови ситуации в действителния живот. Смята се, че това изобретение ще разреши създаването на нови лекувания за тревожни разстройства.

Още изгоди от кошмарите

- Както към този момент стана ясно, сънуването на кошмари оказва помощ при превъзмогването на напрежението - когато изживяваме кошмари, нашето тяло отключва стресова реакция, която след това може да ни помогне да реагираме по-спокойно на обещано предизвикателство или заплаха.

- Кошмарите разтоварват организма от насъбрано напрежение или възприятие на паника.



- Сънуването на кошмари подтиква творчеството, отваряйки пътя на нови хрумвания и ентусиазъм. Много писатели, художници и музиканти са употребявали своите кошмари като източник на ентусиазъм за своите произведения.

- Подобрява преценката при осъзнаването на рисковете и заплахите.

- Ако се научим да се оправяме с кошмарите и да ги разбираме като част от нашето подсъзнание, те могат да ни оказват помощ да укрепим менталната ни резистентност. Това може да ни направи по-гъвкави и устойчиви на всекидневието.

- Кошмарите могат да бъдат и резултат от някои нездрави привички, каквито са потреблението на алкохол, пушенето или злоупотребата с опиати. Често пъти кошмарите са резултат точно на приема на опиати. Подобен проблем може да се яви като тип тласък да се преборим със зависимостта си към тях.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР