Страданието на шест милиона убити евреи не е забравено, както

...
Страданието на шест милиона убити евреи не е забравено, както
Коментари Харесай

Безразличието и омразата убиват. Светът отдаде почит на жертвите на Холокоста

Страданието на шест милиона убити евреи не е забравено, както и страданието на оживелите, а Германия носи историческата отговорност и за двете. Това написа в Туитър канлцерът на страната Олаф Шолц на 27 януари - Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

В същото време възпоментална гала се организира в музея " Аушвиц-Биркенау ", който се намира на територията на лагера " Аушвиц " в Полша. На нея не бяха поканени публични представители на Русия, а повода за решението е водената от Русия война против Украйна, заяви по-рано Франс прес.

Депутатите в българския парламент също уважиха паметта на жертвите на Холокоста с едноминутно безмълвие и ставане на крайници.

През 2005 година Организация на обединените нации разгласи 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста. На тази дата през 1945 година бойците от Съветската войска освобождават оживелите от концентрационния лагер " Аушвиц " в окупираната от нацистите Полша. Там нацисткият режим убива повече от един милион души, по-голямата част от които - евреи.
" Ужаса на една нова война в Европа "
В петък съвещанието на немския парламент стартира със особено събитие, на което участва и президентът Франк-Валтер Щайнмайер . Оцелялата от Холокоста Розет Кац произнесе тирада пред депутатите. Тази година фокусът на възпоменателната гала беше върху хората, преследвани от нацистите поради половата си ориентировка или еднаквост.

" За да може нашето мото " Никога повече " да резервира смисъл и в бъдеще, в Деня за възпоменание на жертвите на Холокоста припомняме нашата историческа отговорност ", написа канцлерът Олаф Шолц .
 Оцелялата от Холокоста Розет Кац, чиито родители са убити в лагера
Международният комитет за Аушвиц от своя страна направи паралел с съветската война в Украйна. В публично изказване от комитета написаха, че тази година оживелите от немските концентрационни лагери се сблъскват с " нова болежка и смут ".

" Споменът за убитите членове на техните фамилии и съзатворници е разбъркан със страха от ужаса на една нова война в Европа ", споделят от комитета.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също загатна за военната експанзия на Русия, само че без да я загатва непосредствено. Той сподели, че " съчетани, безразличието и омразата убиват " и дружно основават злото.

" Затова е и толкоз значимо всички, които ценят живота, да покажат увереност при спасяването на тези, които омразата се пробва да унищожи ", сподели Зеленски.
80 години от спасяването на българските евреи
Денят за възпоменание беше маркиран и в България. Заседанието на Народното събрание стартира с заявления от парламентарни групи във връзка датата, а ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов уточни, че България отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи.

" Над 6 млн. евреи, през днешния ден надали можем да си представим ужаса, който тези хора са претърпяли в лагерите. Масовото заличаване надвишава човешката дарба за схващане ", сподели Рашидов.

Президентът Румен Радев също уважи паметта на жертвите, като написа, че " в мрачните години на Втората международна война България не позволи нито един собствен жител от еврейски генезис да бъде изпратен в лагерите на гибелта ".

От министерството на външните работи също разгласиха, в който акцентираха нуждата " всеки да противодейства на омразата, нетърпимостта и дискриминирането ".

" Познаваме и помним случилото се, и се противопоставяме на опитите за пренаписване на историята ", се споделя още в позицията на министерството.

През пролетта на 1943 година депортацията на евреите от териториите на днешна България е предотвратена, а по-късно и дефинитивно изоставена след мощна социална реакция поради започнатите арести и подготовка. В същото време над 11 000 евреи са депортирани от териториите с българско ръководство в днешните земи на Гърция и Северна Македония.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР