Стойността на турската лира падна до исторически ниски нива, а

...
Стойността на турската лира падна до исторически ниски нива, а
Коментари Харесай

Половината вестници в Турция фалираха за 5 години

Стойността на турската лира падна до исторически ниски равнища, а с нея пристигна и фрапантно повишаване на цената на хартията. Издателите на вестници и книги в страната изпитват усложнения и доста от основните играчи в промишлеността се опасяват за бъдещето си, в случай че валутата продължи да губи цената си.

Някои вестници и издателства на книги към този момент трябваше да съкратят производството и тиражите, с цел да се оправят с покачването на цените. Лирата загуби над 30% от цената си от началото на годината. Сега тя се обезцени до близо 14 за $ и над 15 лири за евро.

Цената на хартията, употребена за печатане на корици на книги, се е повишила със 100%, споделят специалисти от промишлеността. Цената на консумативите за щемпел на вестници също скочи фрапантно.

От 2005 година турската издателска промишленост внася хартия от чужбина и е извънредно уязвима към неустойчивостта на обменните курсове. През 2018 година един звук хартия се усили от 750 на 900 евро, до момента в който един звук вестникарска хартия съвсем се удвои от 450 на 800 евро. В резултат на тези нараствания доста локални турски издателства бяха принудени да затворят.

Според Кенан Кочатюрк, президент на Турската асоциация на издателите, " при настоящето повишаване на цените, издателите още веднъж са принудени да преразгледат своите печатни проекти поради повишаването. Издателите са в потрес. Цените на хартията са се нараснали приблизително с 60-70% ", сподели той.

Кочатюрк съобщи, че издателите са поискали от държавното управление поддръжка или под формата на директна поддръжка за бранша, или дотации за вносната хартия, само че безрезултатно. Издателите бяха принудени да вдигнат цените на книгите, което провокира гнева на читателите.

Елиф Аккая, президент на турската кооперация на издателите, сподели, „ Постоянните съмнения на валутата са огромен удар за издателския свят. Читателят няма да може да купува, а издателят няма да може да продава “.

Народният представител от водещата опозизионна Републиканска национална партия (РНП) Утку Чакърозер съобщи, че наклонността за закриване на издания е почнала от последните няколко години. „ Броят на вестниците, който беше 1800, понижа до 900 през последните пет години. А в този момент в резултат на високия курс и останалите ще загинат. " добави той.

Друга основна причина за закриването на доста типичен издания е и новата наклонност на цифровизация и онлайн издания, които станаха още по-популярни по времена Covid-19 пандемията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР