Стойността на световното финансово богатство се е свила през 2022

...
Стойността на световното финансово богатство се е свила през 2022
Коментари Харесай

Световното финансово богатство се свива за първи път от 15 години

Стойността на международното финансово благосъстояние се е свила през 2022 година за първи път от 15 години насам, намалявайки с 4% до 255 трилиона $. Сред моторите за това са внезапното повишаване на инфлацията, последвалото покачване на лихвените проценти и слабото показване на фондовите пазари на фона на геополитическата неустановеност, провокирана от войната в Украйна.

Това гласи 23-ият годишен отчет за световното благосъстояние на консултантска компания Boston Consulting Group (BCG). В него се показва обаче, че спадът ще бъде временен, като през 2023 година се чака възобновяване с 5% нагоре до 267 трлн. $.

Въпреки общия спад, картината през 2022 година не е изцяло мрачна. Личните парични средства и депозити да вземем за пример са се нараснали с 6,2% на фона на афинитета на вложителите към отбягване на риска. Стойността на действителните активи – измежду които недвижими парцели и творби на изкуството – пък се е нараснала с 5,5% до 216 трлн. $.

„ Първият спад на международното финансово благосъстояние след рецесията от 2008 година пристигна след 10% нарастване на цената през 2021 година – едно от най-резките от повече от десетилетие “, разяснява Майкъл Кахлич, ръководещ шеф и сътрудник в BCG и съавтор на отчета.

По думите му подобряващите се макроикономически вероятности и възобновяване на фондовите пазари ще доведат до възобновяване на растежа на финансовото благосъстояние още през 2023 година В средносрочен проект вероятностите също остават позитивни.

Интересна е динамичността на придвижване в другите райони. През 2022 година финансовото благосъстояние да вземем за пример продължава да нараства в Азиатско-тихоокеанския район, Близкия изток, Африка и Латинска Америка, само че понижава в Северна Америка и Европа.

Освен това, както постоянно се случва в подтекста на макроикономическата неустановеност, през 2022 година трансграничното благосъстояние набъбна с 4,8% и доближи 12 трилиона $ в международен мащаб. На този декор е забавна смяната в настройките към финансовите центрове. Засега Швейцария остава извънредно привлекателна като хъб за ръководство на благосъстоянието, само че се чака до края на 2025 година да бъде изпреварена от Хонконг.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР