Стоян Таслаков от Възраждане атакува отсъствието на Продължаваме промяната -

...
Стоян Таслаков от Възраждане атакува отсъствието на Продължаваме промяната -
Коментари Харесай

Възраждане за отсъствието на депутатите на ПП/ДБ от парламента: Днес ПП са на курс за заварчици

Стоян Таслаков от " Възраждане " нападна отсъствието на " Продължаваме промяната - Демократична България " от пленарната зала.

" Днес са на курс за заварчици. Учат ги да вършат сглобки ", сподели депутатът от " Възраждане ", употребявайки изнесеното от водача на ГЕРБ Бойко Борисов за връзка сред Десислава Атанасова от неговата партия и Лена Бориславова от " Продължаваме промяната ", че " ще се счупи сглобката " сред двете обединения поради плаващите болшинства сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " по значими тематики.

В отсъствието на " Продължаваме промяната - Демократична България " от пленарната зала главно ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че в някои случаи и с поддръжка от Българска социалистическа партия и " Възраждане " Народното събрание одобри ускорена процедура (от седем дни) за промяна на управлението на три от основните регулатори в страната: Българската национална банка (БНБ), Сметната палата, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Точките бяха включени изключително в дневния ред на Народното събрание, откакто през вчерашния ден разпоредбите за избор на нови ръководители на трите институции бяха признати в парламентарните комисии. Бързането с избора на регулатори е една от аргументите за днешното изостряне на тона сред партията на Борисов и новата коалиция в Народното събрание

Тошко Йорданов от " ИТН " сподели, че в случай че бяха дали своят вот депутатите на " Продължаваме промяната - Демократична България " против процедурните правила за шеф на Българска народна банка, предлагането нямаше да мине. Депутатите на обединението са 63-ма, а с цел да бъде обещано предложение признато, би трябвало гласовете " за " да са повече от тези " срещу " и " въздържал се ".

" Ако бяха тук, нямаше да мине. С тяхната липса в зала минават нещата на ГЕРБ, за което те упрекваха " Възраждане " за избирането на Делян Пеевски. Няма неприятно, че дребното ГЕРБ и дребното Движение за права и свободи поддържаха огромното ГЕРБ и огромното Движение за права и свободи ", заключи Йорданов.

Зам.-председателят на " ИТН " назовава " Продължаваме промяната - Демократична България " " дребното ГЕРБ ", а " Възраждане " - " дребното Движение за права и свободи ".

Единствено " ИТН " не поддържа нито една от трите процедури за ръководители на Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса.

Срокът за номиниране на началник на Българска народна банка е 14 дни (въпреки че в началото беше седем, само че след това беше продължен с гласовете на ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи, и " ИТН " ), на Сметната палата е седем дни, а за шеф на НЗОК - пет. След това препоръчаните претенденти би трябвало да бъдат изслушани, а след това и гласувани.

Гласуваните правила като цяло са общоприети като се изключи късия период. Засега не е известно на какви номинации ще заложат партиите, нито дали има към този момент уговорени болшинства за избирането им.

- Правилата за началник на Сметната палата бяха признати със 108 гласа " за " (на ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП) против 44 " срещу " и " въздържал се " (на " Възраждане " и " ИТН " )
- Правилата за шеф на Българска народна банка бяха признати с 89 гласа " за " (на ГЕРБ и ДПС) против 64 " срещу " и " въздържал се " (на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " )
- Правилата за избор на шеф на здравната каса бяха признати със 128 гласа " за " (на ГЕРБ, " Възраждане " и ДПС) против 27 " срещу " и " въздържал се " (на Българска социалистическа партия и " ИТН " ).

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев е с изминал мандат още от юли 2021 година, като оттогава имаше несполучлив опит да бъде заменен с Любомир Каримански от " ИТН ".

 

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков (също с изминал мандат) беше заменен скоростно в предходния парламент от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия И " Български напредък ", като през вчерашния ден Конституционният съд разгласи решението за противоконституционно.

 

Без никакъв спор предварително в предходния парламент беше отхвърлен и шефът на здравната каса Петко Салчев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР