Стоунхендж и подобни големи, подредени скални структури в Европа могат

...
Стоунхендж и подобни големи, подредени скални структури в Европа могат
Коментари Харесай

Може би древни моряци са създали Стоунхендж и други мегалити

Стоунхендж и сходни огромни, подредени скални структури в Европа могат да имат общ генезис.

Ловците от Северозападна Франция може би в началото са основали тези мегалити преди към 7000 години и са ги популяризирали в цяла Европа, съгласно ново изследване, оповестено на 11 февруари в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Преди това се смяташе, че мегалитите произлизат от Близкия изток, само че през днешния ден от ден на ден антрополози са съгласни, че те са без значение основани на разнообразни места в Европа, съгласно списание Science.

Подобни мегалити има и в България, като Странджа е изключително богата на тях. В планината има десетки сходни градежи. Наричат се „ долмени “. Изградени са от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Свързани са с религиозните вярвания и ритуали на античните хора и доста постоянно са употребявани за погребения. Датирани са към бронзовата и към ранната желязната ера.

В новото изследване, Бетина Шулц Полсон (Bettina Schulz Paulsson), археолог от Университета в Гьотеборг в Швеция, търси в литературата радиовъглеродни данни (метод, който разкрива възрастта на скалите и структурите) за над 2400 места в Европа. Тя учи мегалитите, предмегалитните гробници и всякаква информация, която може да разкрие данни за това по какъв начин са направени скалните структури и за хората, които са ги изработили.

Тя открива, че най-ранните мегалити в Европа са зародили в Северозападна Франция към 4700 г.пр.Хр. Този район също по този начин е единственият прочут мегалитен обект, който също съдържа гробници, датиращи от 5000 г.пр.Хр., което може да значи, че такива мегалити за първи път са основани там, написа Полсон.

Около 400 години след първите мегалити, през 4300 година прочие Хр., сходни структури стартират да се появяват по бреговете на Южна Франция, Средиземно море, Иберийския полуостров и други региони. Самият Стоунхендж евентуално е бил основан към 2400 година прочие Хр.

Тъй като тези структури нормално се появяват покрай крайбрежията, Полсон счита, че концепцията за мегалитите може да е била публикувана от моряците по това време. Всъщност ползата на античните архитекти към морето е гравиран в белези на кашалоти и морски живот на първите мегалити в Северозападна Франция.

Докато някои откриватели са съгласни с констатациите, други настояват, че е мъчно да се изключи опцията хората от разнообразни райони да изобретяват тези мегалити независимо или че различен район има по-ранни мегалити от тези във Франция, написа Science.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР