Стоци километри сериозни деформации по пътната настилка;На 31 места с

...
Стоци километри сериозни деформации по пътната настилка;На 31 места с
Коментари Харесай

Още преди да е пусната, дъждът отмива магистрала Струма


Стоци километри съществени деформации по пътната настилка;

На 31 места с погрешно сложени знаци;

415 местоположения с повредена предпазна система;

Около 350 километра със съществени деформации по пътните ленти;

80% сигнализация, която не дава отговор на условията за светлоотразителност – както отвесна, по този начин и хоризонтална.

Това показва полеви оглед на 846 км магистрали у нас, извършен в края на 2022 година от екип на Института за пътна сигурност.

" Всички тези детайли водят най-малкото до неверно взети решения, до комплициране на водачите, които имат капацитета да прерастват или в контузии, или в гибел ", съобщи пред БНР инж. Методий Стелиянов, част от одитиращия екип.

Наблюдавани са съществени деформации, посочи експертът.

Докладът ще бъде показан публично по-късно през днешния ден.

" Думата автомагистрали би трябвало да я преквалифицираме в Република България. Ние в България нямаме автомагистрали. Ние имаме скоростни пътища, които разрушават коли, предизвикват висока аварийност и водят до гибел ", разяснява в предаването " Преди всички " Методий Стелиянов.

По думите му...

"... ние, в Република България нямаме една автомагистрала, която да дава отговор на минималните европейски стандарти. "

Експертът посочи, че цяла поредност детайли тук-там не дават отговор на изискуемите стойности и даде образец с сектори от Автомагистрала " Струма ", които още не са пуснати в употреба, а към този момент са " със съществени ерозионни дейности по насипа ".

(Клуб Z напомня, че все пак при злополуката с 40 починали македонски граждани българското разследване стигна до извода, че само отговорен е починалият водач, б.р.).

Експертът разясни пред БНР по отношение на наблюденията на ерозията, че на процедура - още преди да е пусната, дъждът ни отмива автомагистралата.

Той употребява думите, че е " сащисан и по този начин надълбоко отчаян " след обследването на пътищата.

" Къде са парите, по какъв начин управляваме ние този финансов запас ", пита инж. Стелиянов.

Според него е налице некадърно ръководство, откакто за последната година и половина са заменени петима ръководители на АПИ (всъщност в последно време строителство по упоменатите автомагистрали съвсем няма - бел. ред. на Клуб Z).

" Защо са заменени тези хора, какво подписват, какво отписват, какво се случва? "

Как е допустимо да продължаваме да поносим сходна висока смъртност по нашите така наречен автомагистрали, добави той. И уточни, че смъртността по аутобаните у нас е 3,5 пъти по-висока от междинните европейски стойности.

Според Стелиянов не се дават инженерни решения за богатството на обществото, а приказваме за " чиста проба корупция ".

Той упрекна и поименно служебния районен министър Иван Шишков - че е поел пред ИПИ ангажимент страната да финансира изцяло изследване, включително от интернационалните специалисти на пътищата у нас. А след това отдръпнал единодушието си без причини.

На въпрос - новото изследване ще отиде ли също на бюрото на Шишков, Стелиянов сподели, че най-вероятно щяло да се озове под някой различен лист хатия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР