Стотното правителство на България встъпи в длъжност, то обаче е

...
Стотното правителство на България встъпи в длъжност, то обаче е
Коментари Харесай

Стотното правителство на България встъпи в длъжност

Стотното държавно управление на България встъпи в служба, то обаче е служебно и животът му е стеснен от Конституцията. Президентът разказа тежко завещание за служебния кабинет - третият, който той сформира в границите на година и три месеца.

Президентът Румен Радев показа служебно държавно управление и означи, че то встъпва в служба в сложен миг за страната.

" Обществена отмалялост от острото политическо опълчване, вихреща се инфлация и обедняване, непостижими цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял публичен снабдител, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се митинги на разнообразни браншови организации, липса на готови закони за Плана за възобновяване и резистентност, забуксувала правосъдна промяна и значими действия за пълноценната ни интеграция в Европейски Съюз ", съобщи президентът Румен Радев.

Според него главното предизвикателство е обвързвано със сигурността. Напомни, че покрай нас бушува война, а напрежението на Балканите още веднъж се повишава. Смята, че рискът войната да обхване нови територии е действителен.

" Ваш първи приоритет би трябвало да бъде да не се допусне въвличането на България в спора. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на Въоръжените ни сили и повишение на тяхната оперативна съгласуемост със съдружниците от Алианса ", добави Румен Радев.

Глобалната енергийна рецесия е директно разследване от войната, означи президентът. Рискът е тя неизбежно да изостри общественото напрежение с капацитет за нови политически и управнически рецесии в идващите месеци.

" Служебният кабинет и идващите държавни управления би трябвало да се водят в активността си от два целта: Сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата активност би трябвало да са ползите на елементарния консуматор и на българската стопанска система. Гражданите чакат от изпълнителната власт рационални решения ", добави президентът.

Румен Радев уточни, че продоволствената рецесия, резултат от войната, настава с последователно повишение на цените.

" Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и явен небосвод на земеделските производители, продоволствена осигуреност на страната и преодоляването на растежа на цените ", съобщи Румен Радев.

По думите на президента обществото чака цялата истина за автомагистрала " Хемус ", ремонтите на язовирите, както и неотложни дейности за безвредно придвижване по пътищата. Като значими задания уточни: Разработване на изчезналите закони по Плана за възобновяване, участието на България в Шенген.

И главната задача на всеки длъжностен кабинет - организирането на изборите. Управлението на страната в спешна обстановка изисква подготвеност, опит, отговорност, хладнокръвие и диалогичност, сподели президентът и изясни, че тъкмо за това се е спрял на Гълъб Донев за министър председател. Той благодари на всички министри за куража да поемат страната в този сложен за всички миг.

" Вярвам, че ще получите поддръжка в тежки моменти от българското общество, което желае да види ръководство, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено към публичния интерес ", добави Румен Радев.

Напомни, че двете служебни държавни управления от предходната година са потвърдили, че е допустимо единство на политици с разнообразни политически убеждения в името на България.

" Този модел не беше удължен от последвалото постоянно държавно управление и това е една от аргументите за провали във външната и вътрешната политика във връзка с отстояването на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България ", разяснява Румен Радев.

Президентът Радев прикани наесен да гласуваме умно, с цел да изберем стабилно и отговорно болшинство.

" Вярвам, че националното единство е изборът, който политици и жители би трябвало да осмислим и създадем и който би трябвало да следваме праволинейно в тези сложни за Европа и България времена ", добави Румен Радев.

В първото си публично изказване като длъжностен министър председател Гълъб Донев благодари на президента за доверието да ръководи страната във време натежало от рецесии, а за себе си сподели:

" Не изгубвам равновесие от високото. И не диря " малката врата " на закона ", съобщи Гълъб Донев, длъжностен министър-председател.

Подчерта, че тяхното 100-но държавно управление няма да разполага със 100 дни толеранс, само че от сътрудниците си чака 100 % работа по значимите тематики.

" Служебното държавно управление не е Б тим в ръководството на страната. И това не е някаква моя маркетингова прищявка. Това отсъжда главният закон ", сподели още Гълъб Донев.

Той прикани сътрудниците си да следват думите в клетвата, че ще съблюдават Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управляват от ползите на народа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР