Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха

...
Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха
Коментари Харесай

Зърнопроизводители излязоха на национален протест в страната

Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха през днешния ден на митинг сред граничен контролно-пропускателен пункт " Кардам " и Генерал Тошево. Колона от земеделска техника спря придвижването. Зърнопроизводителите упорстват за преустановяване на безмитния импорт на украински артикули в Европейския съюз, да бъде предпазено българското произвеждане и българската продукция да бъде осъществена на обективни цени.

Протести има и на други тук-там в страната, заяви Българска телеграфна агенция. Близо 100 тежки аграрни машини от областите Силистра, Търговище, Ямбол, Сливен и Разград са на митинга в Силистра, в който се включват овощари и животновъди от района.

Производство vs импорт

„ Всяка година у нас се създават към два милиона тона слънчоглед. Не повече от 5-10 % от тях са осъществени досега. Тоест, съвсем цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и към четири милиона тона пшеница “, посочи Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му сега изкупната цена на продукцията е към 40% под себестойността. Проданов счита, че единствено при слънчогледа загубите възлизат на към 800 милиона лв..

Николай Киров, ръководител на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас, подсети, че след два месеца следва акция. „ Ще ожънем към шест милиона тона продукция. " Къде ще я прибираме? Как ще я осъществяваме ", риторично попита той и подсети, че би трябвало да се заплащат ренти над два милиарда на година, които секторът дава към притежателите на земя.

Чакаме решение от Брюксел

В отговор на митингите на земеделците аграрният министър Явор Гечев съобщи във Видин, че ще търси в Брюксел ограничения във връзка с коридорите за експорт на украинско зърно, с цел да резервира ползите на нашите производители.

„ Нужни са ограничения, свързани с европейското законодателство, тъй като този проблем не можем да го решим в България. Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че страните, които са по-близо до спора в Украйна, заплащат доста по-висока цена и солидарността в Европа би трябвало да е и към личните аграрни производители “, сподели служебният аграрни министър. Гечев се надява, че Европа ще реагира бързо.

Той подсети, че България като член на Европейски Съюз съблюдава европейското законодателство. „ България е втора страна на коридора за експорт на украинско зърно, първата е Румъния, изясни Гечев. – Ако ние спрем вноса на украински артикули, това значи, че нарушаваме европейското законодателство. Исканията на фермерите са такива, Европа би трябвало да реагира във връзка с коридорите. “

Гечев разясни, че вносът на слънчоглед от Украйна се е нараснал 20 пъти за една година и нито един пазар не може да поеме толкоз спомагателни количества. „ Пазарът в Черноморския район е дебалансиран от една година и даже на следващия ден войната да спре, той надали ще се възвърне скоро, тъй като износът на зърно с кораби през Черно море стана безценен и поради високите застраховки “, разяснява министърът.
Той означи, че митингите на производителите са и поради нараствания импорт на други хранителни артикули като изсъхнало мляко, яйца, плодове и зеленчуци.
Борсовите цени

На Софийската стокова борса котировките за зърно предходната седмица са леко намалени. Цената " продава " на хлебна пшеница продължава да е относително висока - от 620 до 730 лева./тон, купувачите обаче дават надалеч по-малко - 400 лева./тон. Продават се над 5800 тона, купувачите търсят също огромни количества - над 5600 тона.

Анонсите за покупка на фуражен ечемик са сред 410 и 430 лева./тон, царевицата се търси на равнище 420-440 лева./тон. Има поръчки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на цени 770-800 лева./тон, само че продавачите не оферират стоката. Всички цени са без Данък добавена стойност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР