Стотици вярващи се включват днес в традиционното литийно шествие от

...
Стотици вярващи се включват днес в традиционното литийно шествие от
Коментари Харесай

Традиционното литийно шествие от Бачковския манастир носи чудотворната икона на Света Богородица

Стотици вярващи се включват през днешния ден в обичайното литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията. Всяка година в деня след Възкресение Христово камбаните в Бачково бият изключително празнично. Миряни от цялата страна се стичат в светата обител, с цел да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица.

Вярващите понасят чудотворната икона в литийно шествие, което продължава към 6 км. Носят я върху раменете си тези, които най-силно имат потребност от помощта на Божията майка.

През няколкостотин метра носилката се предава от ръце на ръце, с цел да може повече хора да се допрян до нея. Крайната цел е местността Клувията, където съгласно манастирските книги за първи път била открита силата на иконата.

През далечната 1604 година на втория ден от Великден две овчарчета видели по обяд странна светлина да блика от скалата над планинската поляна.Те се качили и разкрили лика на Богородица в една от каменните ниши. Иконата била укрита там от монаси по време на турското иго, с цел да бъде избавена от многократните опожарявания на манастира.

Легендата споделя още, че в паметния ден, когато момчетата я понесли към светата обител, манастирските камбани сами зазвънели. Оттогава стартира традицията по преместването на иконата с литийно шествие до Клувията.

От няколко години ритуалът се прави с копиеначудотворната икона, с цел да се резервира оригиналът в Светата обител.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР