Стотици студенти, изследователи и артисти от Буркина Фасо, Мали и

...
Стотици студенти, изследователи и артисти от Буркина Фасо, Мали и
Коментари Харесай

Reuters: Стотици студенти от Буркина Фасо, Мали и Нигер не могат да се върнат във Франция

Стотици студенти, откриватели и актьори от Буркина Фасо, Мали и Нигер не могат да получат визи, с цел да продължат образованието си във Франция заради влошените връзки с Париж. Това оповестява Reuters.

Преди това френското външно министерство подреди на културните институции да прекратят съдействието си с Нигер, Мали и Буркина Фасо. Освен това Министерството на външните работи реши да спре всякакво финансиране на културно съдействие с тези страни, както и турнета и издаване на визи.

Според организацията предходната година Франция е издала 907 визи за образование и стаж на жители на Буркина Фасо, 689 на малийци и 436 на нигерийци. Тази година студенти, лекари, актьори и спортисти от три африкански страни, които преди този момент са ходили във Франция на образование и стаж, са принудени да преразгледат проектите си – да останат в Африка или да отидат да учат в други страни.

Според статистика на френската просветителна организация Campus France, представена от Ройтерс, през 2021-2022 година повече от 3100 студенти от Мали, 2300 от Буркина Фасо и 1100 от Нигер са учили във френски държавни просветителни институции.

В същото време френските управляващи увериха, че студенти, художници и откриватели, които към този момент са във Франция, могат да продължат активността си, отбелязва организацията.

Ситуацията в Нигер

На 26 юли в Нигер група военни членове на президентската армия се разпалиха и оповестиха отстраняването на президента Мохамед Базум. За ръководство на страната е образуван Националният съвет за избавление на родината, отпред с командира на армията Абдурахман Чиани. Лидерите на страните, принадлежащи към Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), постановиха строги наказания против бунтовниците и желаеха да освободят Базум, като заплашиха да употребяват мощ. Властите на Мали и Буркина Фасо се оповестиха в поддръжка на бунтовниците.

Бунтовниците в Нигер обявиха, че денонсират военните съглашения с Франция, желаеха изтеглянето на нейните войски и също по този начин нарекоха наличието на нейния дипломат нежелано. Френските управляващи обявиха, че не признават настояванията на бунтовниците и считат свалените управляващи в Нигер за единствените законни

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР