Стотици сирийци, живеещи в Турция, се завърнаха в своята разкъсвана

...
Стотици сирийци, живеещи в Турция, се завърнаха в своята разкъсвана
Коментари Харесай

Сирийци от Турция напускат страната след земетресението

Стотици сирийци , живеещи в Турция , се завърнаха в своята разкъсвана от войната татковина след опустошителното земетресение предходната седмица. Турското държавно управление позволи на сирийците, населяващи засегнатите от земетресението турски провинции, да изоставен страната за период до шест месеца . Промяната в наредбите докара до това, че стотици хора започнаха да се редят на дълги опашки на граничните пунктове, предава „ APNews “.

Близо 4 милиона сирийци са се открили в Турция , откогато преди 12 години в родината им избухна революция . Някои от оживелите след земетресението предходната седмица споделят, че пътуват до граничните пунктове с вярата да се съберат с членовете на фамилиите си в Сирия, някои от които не са виждали от години. Сред тях е и Реем , която държи в ръце 9-месечното си бебе, увито в одеяло. Тя твърди, че е взела решение да се върне назад в Сирия , откакто домът ѝ в Турция е бил опустошен . Жената споделя още пред “BBC ”, че съгласно нея враждебността към сирийците в Турция се е нараснала след земетресението .

„ Опитахме се да намерим друго място за престой, само че турците непрестанно ни прогонваха, като ни подканваха да се върнем в Сирия. Опитахме се да останем в джамиите, само че те ни изгониха. Също по този начин не ни дадоха никакви палатки. Трябва ли да остана на улицата с децата си? Къде да отидем? “, споделя Реем.

Много от чакащите на опашката са подхванали това пътешестване със фамилиите си, снабдени с огромно количество багаж , чакайки чиновниците по сигурността да ги позволен напред за обработка на данните им. Абас Албакур споделя, че се завръща в родната си Сирия, откакто домът му в Хараманмарас , покрай епицентъра на земетресението, е бил опустошен .

„ В Сирия има проблеми от 12 години насам, само че сега най-голямата злополука е в Турция “, твърди Абас.

По публични данни към 1500 сирийци , живеещи в Турция , са починали при земетресението . По данни на Организацията на обединените народи / Организация на обединените нации / към 3,5 млн. сирийци в Турция са регистрирани като бежанци .

Междувременно в Турция не престават избавителните действия . По-рано през днешния ден още двама души са били извадени живи от руините в град Антакия към 11 дни след земетресението. Единият от оживелите, 34-годишният Мустафа Акви , е бил открит жив, откакто е бил заклещен в продължение на 261 часа. Докато избавителният екип го изнасял, той провел видеовръзка с родителите си, които му посочили новороденото му дете, заяви турската държавна осведомителна организация „ Anadolu “.

Медицинската сестра Дебора Суон , която е била част от английския екип за търсене и избавяне на оживели от бедствието в провинция Хатай , споделя че е съумяла да помогне на мъж , който е бил покрит от парчета под срутена постройка в продължение на три дни. По нейни думи избавеният мъж има доста положителни шансове да оцелее. За страдание обаче сходни щастливи развръзки стават все по-редки . Броят на починалите в Турция към този момент надвишава 38 000 души, което го прави най-смъртоносния, регистриран за толкоз малко време, в историята на страната.

В Сирия са починали над 5800 души , множеството от които са населявали северозападната част на страната, където се намират въоръжените деятели, воюващи с държавното управление на президента Башар Асад.

Конфликтът усложнява съществено напъните за оказване на помощ в страната. Днес Организация на обединените нации разгласи, че след земетресението над 140 камиона, снабдени с артикули и медикаменти от първа нужда, са били изпратени от Турция към Северозападна Сирия. Преди земетресението съвсем цялата филантропична помощ се доставяше единствено през един пропускателен пункт – Баб ал-Хава . По-рано тази седмица обаче Сирия се съгласи да разреши на Организация на обединените нации да отвори още два гранични пропускателни пункта , с цел да се улесни внасянето на повече помощ за потърпевшия от земетресението и спора регион.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР