Стотици русенци поднесоха цветя и венци пред Паметника на Свободата

...
Стотици русенци поднесоха цветя и венци пред Паметника на Свободата
Коментари Харесай

Русе отбеляза тържествено националния празник

Стотици русенци сервираха цветя и венци пред Паметника на Свободата в Русе по случай 145-годишнината от Освобождението на България.

Националният празник бе маркиран с тържествена гала, при която бяха строени почетният часовой и Младежкият гвардейски отряд към Общински юношески дом. Военни маршове изпълняваха музикантите от Общинския духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев.

„ Трети март е и постоянно ще бъде мотив за признателност. Да помним историята си и да не разрешаваме на никой да я подменя. Да бъдем признателни към всички нации, помогнали ни да се освободим. Нека образецът за единените опълченци продължи да осветява пътя ни. Да отгледаме и такова бъдеще – будни, смели и нетърпими към неправдата български деца “, обърна се към присъстващите кметът Пенчо Милков.

Празнични слова произнесоха още ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и регионалният шеф Анатоли Станев.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ акад. Христо Белоев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подп. Васил Петров, началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, редица представители на локалната и държавна власт от района, както и ръководителят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, неговият заместител Кристиян Анкуеску, кметът Адриан Ангелеску, админът на Община Гюргево Йонел Мускалу, а също и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

Заупокойна молитва и признателен молебен за падналите герои в битките за избавление отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

В програмата се включиха квартетът на Детска вокална група „ Слънце “ при Общинския детски център за просвета и изкуство с началник доктор Наталия Константинова и надарената Детелина Димова от Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “.

След церемонията русенци се любуваха на осъществяванията на гайдарската група към НЧ „ Стефан Караджа 2018 “, а в 12 на площада пред постройката на Общината се извиха хора, проведени от Фолкорен танцов клуб „ Родолюбец “ - Русе.

Малки и огромни русенци и посетители на града можеха да се допрян до сбирка от униформи и оръжия, проведена в непосредствена непосредственост до Паметника от Национално сдружение „ Традиция “ клон „ Ангел Кънчев “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР