Стотици пожарникари се събраха днес на протест пред сградата на

...
Стотици пожарникари се събраха днес на протест пред сградата на
Коментари Харесай

Пожарникари излязоха на протест пред Министерския съвет |

Стотици пожарникари се събраха през днешния ден на митинг пред постройката на Министерския съвет в София. Събитието бе проведено от профсъюз " Огнеборец " с претенции да бъда отделени пари от бюджета, с които да се компенсират изоставащите заплати. Искането е те да набъбнат с 20%, а спомагателни 100 млн. лв. да бъдат отпуснати в новия бюджет за финансови разноски. Освен това от синдиката желаят изясненост, в случай че при възможни промени в Министерство на вътрешните работи пожарната и телефон 112 бъдат извадени от министерството в обособена организация.

Представители на профсъюз „ Огнеборец “ се пробваха да внесат декларация в Министерския съвет. След като никой не ги одобри, те залепиха документа на входа на постройката. Изразиха вяра другата седмица да се организира среща с премиера Кирил Петков.

Протестиращите пожарникари и спасители направиха шествие центъра на София и стигнаха до министерството на финансите, с цел да изразят и там недоволството си.

Междувременно от КНСБ поддържаха митинга им. В декларация, изпратена до медиите, се показва поддръжка за настояването на пожарникарите за заслужен труд и обективни приходи. От КНСБ дефинират като заслужено настояването на огнеборците за растеж на възнагражденията с 20 % в плана за бюджет на Министерство на вътрешните работи за 2022 година, както и поддържат настояването за спомагателен запас за финансови разноски от най-малко 100 млн. лева и настояването за възстановяване на разговора с политическото управление на Министерство на вътрешните работи.

„ Поради тази причина настояваме за растеж на приходите на работещите в бюджетната сфера с най-малко 10% %, а за работещите „ на терен “ с 15 %. Според нас е належащо най-малко да бъде обезщетена рекордно високата инфлация, в която се намираме. Към януари 2022 година инфлацията е 9,1 % по отношение на същия интервал на миналата година, което е най-високата стойност от над 24 години. Този растеж няма да увеличи покупателната дарба на чиновниците и няма да докара до действителна конвергенция по отношение на средноевропейските стандарти на възнаграждение, само че най-малко ще има компенсиращ резултат върху към този момент изгубени благоприятни условия на хората, които не са спрели да извършват своите служебни отговорности в комплицираната икономическа обстановка през последната година “, написа още в декларацията на КНСБ, подписана от президента Пламен Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР