Стотици нагазиха замръзналата река Тунджа в КалоферВ ранното утро на

...
Стотици нагазиха замръзналата река Тунджа в КалоферВ ранното утро на
Коментари Харесай

Стотици нагазиха замръзналата река Тунджа в Калофер

Стотици нагазиха замръзналата река Тунджа в Калофер
В ранното утро на Богоявление обичайното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С тъпани и песни стотици калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на реката. Мъжете се събраха в дома на собствен съгражданин, където цяла нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора.

Мъжкото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат единствено мъже, които цяла нощ преди този момент са загрявали с алено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не единствено калоферци, само че и във всички краища на България, хората споделят, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него простуда не го лови. А в случай че във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е учреден през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер челник, "владеели" тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турски кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му, принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните. Войводата приема предлагането и се открива в землището на сегашен Калофер. През идващите епохи Калофер израства като значим културен и търговски център, с рентабилен занаят за локалните хора, поради което бил наименуван "Алтън Калофер" - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити всички мъже и градът е опустошен.

На 6 януари се означават и 171 години от рождението на Христо Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 година (нов жанр - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е преподавател Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР