Стотици милиони са преведени авансово към фирми, участващи в строежа

...
Стотици милиони са преведени авансово към фирми, участващи в строежа
Коментари Харесай

След проверката: Стотици милиони за АМ "Хемус"преведени авансово без издадени разрешения за строеж

Стотици милиони са преведени предплатено към компании, участващи в градежа на Автомагистрала " Хемус ", за построяването на сектори, за които към момента няма издадени разрешителни за градеж, нито са почнали отчуждителни процедури.

Това стана ясно на взаимен брифинг на Главна дирекция „ Национална полиция " и на Национална организация по приходите. В конференцията участваха и служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков и на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Участъците, за чието създаване са преведени предплатено суми без да са издадени разрешителни за градеж, са от Лот 4 на Автомагистрала „ Хемус " до Лот 9. Установено е, че парите са преведени по два „ инхаус " контракта, съобщи заместник-директорът на ГДНП Атанас Илков:

" Към фирмите-изпълнителки, които са по тези два " инхаус " контракта са преведени предплатено едни големи суми. 4, 5 и 6-ти лот нямат издадени позволения за строителство. Но за 27-километрова права са преведени 77 милиона предплатено. За лот 5 с обща дължина 23 км. са преведени 91 млн. За лот 6 с дължина 32 км. - 101 млн. " - добави Илков.

Според служебния министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова през 2020-та година не е имало незабавна нужда да се раздаде 1 милиарда на компании, в случай, че се е знаело, че към момента няма позволение за градеж на правите от Лот 4 до Лот 9 на Автомагистрала „ Хемус ".

Председателят на Националната организация по приходите Румен Спецов съобщи, че данъчните ревизират дали приключването на този запас от бюджета не е довел до отклоняване от облагане, т.е. - дали не е ощетен фиска.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разяснява, че събраната информация съдържа голям брой данни за нарушавания на закона. Проверката продължава, а проверяващите са стимулирани да я завършат във допустимо най-кратък период. По случая към този момент имало формирано едно произвеждане в прокуратурата, в Националната следствена работа, само че Рашков показа, че подозира, че то няма да приключи.

Тази заран служители на реда и данъчни влязоха в Агенция " Пътна инфраструктура ". Според източници на ПСН акцията е част от инспекцията за Автомагистрала " Хемус ", която Министерство на вътрешните работи прави за злоупотреби с държавни средства. Вчера от полицията и Национална агенция за приходите влязоха и в държавното сдружение " Автомагистрали ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР